Annons

Inte lätt att glömma moderaternas svek

Debatt • Publicerad 7 juni 2005

I ett debattinlägg infört i TA den 31 mars klargjorde vi var spi står i fråga om det kommunalpolitiska samarbetet. För att ingen ska tveka upprepar vi att våra ambitioner är att bidra till ett regimskifte i Trelleborg. För att åstadkomma detta ser vi ett samarbete mellan nuvarande oppositionspartier som naturligt.

Vi tillät oss också ifrågasätta moderaterna med dess nuvarande lokala ledning som samarbetspartners. Detta har fått moderatledningen att "gå i taket" och tala om att man minsann själv väljer sina ledare. Givetvis, men trovärdigheten hos m är trots allt något som både eventuella samarbetspartners (och väljarna!) bedömer. Efter pakten med socialdemokraterna efter valet 2002 är den naturligt nog inte särskilt hög. Men visst vore det önskvärt att moderaterna kunde accepteras av de nuvarande oppositionspartierna.

Annons

Att spi tar ställning i sakfrågorna utan gamla förlegade ideologiska bindningar är något som från och till "bekymrar" politiska motståndare. Det bör kanske påpekas att de vänster- och högerideologier som försökt påtvinga världen sina idéer inte har lyckats skapa några paradisamhällen – tvärtom! Bland mer närliggande exempel på meningslöst ideologiskt käbbel kan nämnas diskussionen om privatisering eller inte av samhällsfunktioner. Bland annat har detta lett till den av till exempel moderaterna så kritiserade och av vänstern genomförda stopplagen för att förhindra privat sjukhusvård. Vi menar att sakfrågor, inte ideologiska flummigheter, ska avgöra hur ägande och drift ska hanteras.

För övrigt kanske moderaterna i Trelleborg borde ligga lågt i sina ideologiska funderingar – ett konser-

vativt parti som stöder socialistisk politik !

TAs politiske ledarskribent har den 23 april beskrivit hur han uppfattar spistår utan och visst finns i den kritiken en del sanningar. Beträffande det självförtroende som vi i spi Trelleborg tillskrives och känner och visar i debatten kan vi försäkra att detta är parat med såväl självkritik som ödmjukhet. Vi är ett parti som på riksplanet saknar övriga partiers stora ekonomiska och personella resurser att backa upp dom lokala avdelningarna. Vi är helt hänvisade till våra medlemmars och väljares intresse och engagemang. Trots allt kanske inga dåliga förutsättningar…

Av de två "regeringspartierna" är det i allt socialdemokraterna som är dominerande och därför bör vara oppositionens huvudmotståndare. Vi kan föreställa oss att socialdemokraterna skrattar hela vägen till sin partilokal så länge moderaterna finns att tillgå som stödparti. Det hävdas nu att oppositionen bör glömma det svek man utsattes för av moderaterna efter valet 2002 och i stället samarbeta kring framtiden efter valet 2006! Varför inte – men det är moderaterna som först har att bevisa sin trovärdighet.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons