Annons

Inte farligt för barn att vara hemma

Dagis åt alla, var ett viktigt slagord på 1970-talet. Nu finns det plats för alla barn, men det behöver inte innebära att alla småbarn måste gå på dagis.
Debatt • Publicerad 16 mars 2010

Stater med totalitära system och tendenser har i alla tider velat styra över barnens uppfostran och utveckling därför är det närmast genant när liberala falanger med tidningen Expressen i täten med stora åthävor motsätter sig den valfrihet som det av Kristdemokraterna introducerade vårdnadsbidraget innebär och vill mota in alla barn på dagis, så snart föräldrapengen tagit slut.

Att låta den som vill stanna hemma några månader extra ser man som något väldigt stötande. Likasinnade hänger på med att det är farligt för barn med utländska föräldrar att stanna hemma med sin mamma eller pappa efter det att de fyllt 16 månader och påstår att barnets språkutveckling hämmas och att dess chanser till jobb minskar om det inte går på svensk förskola under sina första år.

Annons

Det finns mycket forskning som visar att det är vikigt att barn först får lära sig sitt modersmål och ha det som grund för att sedan kunna lära sig ett annat språk. Att utländska kvinnor med låg eller ingen utbildning, som kanske till och med är analfabeter, inte kommer in i det svenska samhället är förstås ett problem, men lösningen på det problemet är inte att tvinga dem att sätta sina småbarn i förskolan.

En förskollärare som jag pratade med häromdagen sa, apropå den här debatten, att hon märkt en förändring hos föräldrar under sina många år i yrket. Förr hade mammor och pappor mycket större självförtroende.

I dag träffar hon ofta föräldrar som tror att de måste sätta sina ettåringar i förskola för att barnen inte ska hämmas i sin utveckling. Föräldrar tror inte på sig själva som uppfostrare och ändå är det ju föräldrarna som alltid är viktigast för barnet, även om förskolan ska finnas som ett komplement.

Barn och familjer har olika behov, för en del är dagis en utmärkt lösning, för andra inte. Att vara emot vårdnadsbidraget är förstås i grunden en ideologisk inställning. Vi har ju de som är emot valfrihet och skräms av att människor får möjlighet att göra olika val i livet. Det påstås att barn och unga mår dåligt i Sverige. Jag tror inte att mer tid på förskolan skulle göra dem lyckligare. Däremot visar undersökningar att det är många barn som önskar sig mer tid med föräldrarna, om de fick välja.

Roland Hansson (KD)

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons