Annons

Inte en tillgång för alla

Om oppositionen infriar sitt löfte om att återinföra förmögenhetsskatten kommer det taxerade värdet på en fastighet förvandlas till en förmögenhet som kommer att brandskattas dubbelt. Det skriver den moderate riksdagsledamoten Anders Hansson.
Debatt • Publicerad 21 maj 2010
”Människors hem är tydligen inget annat än skatteunderlag för de rödgröna.”
”Människors hem är tydligen inget annat än skatteunderlag för de rödgröna.”Foto: 

Få skatter har varit så orättvisa som fastighetsskatten. Under den här mandatperioden har alliansregeringen därför tagit bort skatten och ersatt den med en kommunal avgift på max 6 363 kronor. Det har gett många människor andrum och en möjlighet att bo kvar i sina hus. Människor vars enda förmögenhet har varit husen dem bor i har sluppit betala fantasi­belopp i skatt. Det här vill oppositionen ändra på. Både fastighetsskatt och förmögenhetsskatt kommer att återinföras om de vinner valet i höst.

Både fastighetsskatten och förmögenhetsskatten ett har högt symbolvärde för vänstern. Men ingen av skatterna kommer att generera några enorma summor till statskassan. De som drabbas hårdast är de villaägare vars förmögenhet består av huset som de bor i. Det taxerade värdet på en fastighet förvandlas till en förmögenhet som kommer att brandskattas dubbelt när oppositionen infriar sitt löfte om att återinföra förmögenhetsskatten. Människor som har köpt sina hus på 70-talet kommer att straffas för att de har kämpat med att betala av sina lån.

Annons

Debatten tog nyligen delvis en ny riktning efter att miljöpartiets ekonomiske talesperson Mikaela Valtersson gav sin syn på saken på Ekot i Sveriges Radio. Enligt henne ska alla som har ett hus vara glada att man kan belåna detta för att betala fastighetsskatt.

”Har man en dyr villa, även om man köpte den för mycket lägre pris, så har man också en möjlighet att ta lån på sitt hus. Man har ju ett kapital som ligger i botten och som är en tillgång som man sedan kan sälja eller ta lån på.”

På frågan om detta verkligen var rimligt svarade hon:

”Man har den möjligheten om man vill. Det är en tillgång som inte alla människor har.”

Jag häpnar när jag hör detta. Människors hem är tydligen inget annat än skatteunderlag för de rödgröna. Jag undrar hur pass sugen Mikaela Valtersson själv är på att belåna sitt hus för att betala fastighetsskatten?

Ett högt taxeringsvärde innebär inte att det finns en förmögenhet att ösa ur. Varför Valtersson vill uppmuntra människor att skuldsätta sig är för mig en gåta. Hur jag än vrider och vänder på saken kan jag inte se hur en chockhöjning av skatten skulle vara rättvist. Det drabbar vanliga människor som har kämpat med att betala sina skulder. Det borde belönas snarare än bestraffas.

Anders Hansson (M)

riksdagsledamot

södra Skåne

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons