Annons

Inget har förändrats i Trelleborg

Den 8 februari läste jag en artikel med rubriken ”Framtidens ledare finns i Trelleborg”.
Debatt • Publicerad 27 februari 2012

Artikeln handlade om att starta en utbildning för lärare som vill bli skolledare.

Det är bra att det finns karriärmöjligheter inom kommunen, tänkte jag.

Annons

Sen tänkte jag vidare.

Under hösten 2008 utannonserades åtta rektorstjänster gällande grundskolan. Enligt TA (10/12 2008) fanns det 86 sökande till dessa tjänster. Flera av de sökande var synnerligen välmeriterade och kompetenta, men de kom utifrån och sågs förmodligen som ett hot mot Spjutspetsskolan.

Det kunde ju handla om tänkande människor ...

Sju av de åtta tjänsterna tillsattes. Sju processledare från Spjutspetsskolan blev det. Ridå. En kommun bör skapa möjlighet för interna karriärer, men samtidigt är det viktigt att man också får in nya, vitala tankar via externa rekryteringar.

Jag inser naturligtvis att det idag är svårt att rekrytera externt eftersom rekryteringen 2008 och Spjutspetsskolan som sådan gett Trelleborgs skolvärld ett dåligt rykte. Att jag använt begreppet Spjutspetsskolan ovan kan misstolkas eftersom Spjutspetsskolan är avskaffad. Eller?

Begreppet används inte längre. Det är sant, men inget har förändrats. Ett bra exempel på detta är att förvaltningsledningen fortfarande använder sig av den konsult som skapade Spjutspetsskolan. Våren 2007 förbjöds skolförvaltningsledningen att använda sig av konsulten och hans företag. Förbudet grundades i att kommunen, speciellt skolan, använt sig av företagets tjänster utan upphandlingar och avtal i de flesta fallen. Det saknas idag täckning, i form av avtal, för cirka fem miljoner kr. Samarbetet fortsätter ...

Vem kan man lita på?

Claes Henriksson

Trelleborgs Skolparti

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons