Annons

”Ingen ska vara beredd att döda för pengar”

När vi läser om ännu ett bombdåd eller avrättning med skjutvapen tänker vi att det nog inte kan bli värre.
Publicerad 2 oktober 2023
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Genom att kriminella håller sig undan använder de sig i praktiken av sina grannar som mänskliga sköldar, skriver Patrik Holmberg (C). Bilden är från en sprängning i Stockholm i slutet av september.
Genom att kriminella håller sig undan använder de sig i praktiken av sina grannar som mänskliga sköldar, skriver Patrik Holmberg (C). Bilden är från en sprängning i Stockholm i slutet av september.Foto: Fredrik Persson/TT

Men dagarna går och ännu fler dör. Genom att kriminella håller sig undan använder de sig i praktiken av sina grannar som mänskliga sköldar. Människor dör för att de befunnit sig i en yrkeskriminell persons närhet. När brottssyndikatens ordergivning är slarvig eller felaktig chansar förövaren på att de spränger eller skjuter rätt person.

Centerpartiet som i dagarna haft partistämma är som politisk kraft redo att gå längre än tidigare för att stoppa maffians fortsatta utbredning!

Annons

Här och nu måste de som är roten till den krigsliknande situationen gripas och frihetsberövas. Pengarna som de kriminella syndikaten tillskansat sig genom bedrägeribrott, stölder från välfärdssystemen och narkotikahantering måste strypas.

Problemen måste upp på EU-nivå för att Europa skall kunna agera gemensamt och samstämmigt. Inflödet av intäkter är gränslöst och vi måste identifiera och motarbeta skeenden och kriminella strukturer som finns utanför Sveriges gränser.

Ständigt är det så att när myndigheter på bred front börjar förstå vad de brottsliga nätverken håller på med och varifrån pengarna kommer har de brottssyndikaten redan avancerat positioner genom att utöka sina marknader. När omsättning och vinst ökar finns mer att försvara och därmed blir metoderna för att försvara sina ”marknadsandelar” allt med brutala.

De som dras in som knarklangares springpojkar är de som spränger och skjuter i dag. Våldet som utövas är inte längre en metod för att försvara rätten att sälja knark i en viss stadsdel. Striderna handlar om distributionskedjor och ensamrätt att dominera hela städer eller länder.

Narkotikan är endast en tjugondel av brottsvinsterna. Sveriges narkotikahandel genererar enligt polisens nationella bedrägericentrum en vinst på knappt 3 miljarder. Bedrägerier mot privatpersoner och företag generar det dubbla. De svarta inkomsterna är över 90 miljarder. Felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen uppgår till 15 miljarder och hälften uppskattas vara misstänkta brott.

”De som dras in som knarklangares springpojkar är de som spränger och skjuter i dag.”
Patrik Holmberg, ordförande för Centerpartiet i Trelleborg

Det här verkar följa samma mönster som i andra länder. Det börjar med narkotika och fortsätter med att de kriminella hittar vägar att använda etablerade företag som fronter. Brottsvinster investeras i fastigheter och kriminella startar bolag inom bland annat byggsektorn. Förfalskningar och bedrägerier av både varor och tjänster är enkelt att köra 24/7 genom digitaliseringen. Prostitution och människohandel som tragiskt nog också exploaterar människor som är på flykt.

Grip och frihetsberöva, stryp det internationella flödet av pengar, och förverka egendom vars ursprung inte rimligen komma från annat är brottslig verksamhet. Arbeta långsiktigt så att ingen ska vara beredd att döda för pengar i framtiden.

Patrik Holmberg, ordförande för Centerpartiet i Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons