Ingen plats för Lisebergskaniner eller sockervadd i MP:s politik

Reaktion på Carolin Dahlmans ledare (den 12 juli).
Debatt • Publicerad 25 juli 2014Tack Carolin för att du delar med oss av din perfekta dröm om Flumride. Tyvärr är politiken lite mer avancerad än vad du tror. Så i stället för att äta sockervadd och då och då lyssna på MP:s och FI:s motståndare borde du ta din roll som journalist på allvar, det vill säga se helhetsbilden av vad dessa partier står för.Du har nog sovit en del de senaste åren. Annars hade du märkt tre saker:


- Först är svenskarna inte dumma. Det finns flera starka anledningar till en grön röst. Ett exempel är skolan, en ödesfråga som är central för tillväxt, trygghet och välfärd. Skolans nyckelpersoner, lärarna, har störst förtroende för Miljöpartiets politik, enligt tidningen Skolvärden.- Sen, till skillnad från vad du tror baseras MP:s program inte på nolltillväxt utan en smartare användning av resurser som finns tillgängliga för att nå en hållbar utveckling. För det måste det missvisande välfärdsmåttet BNP kompletteras. Förresten, det är inget fel att vinst återinvesteras inom välfärden. Kvinnor kommer inte förlora sitt jobb på grund av en sådan åtgärd. Däremot kommer dessa pengar användas för att förbättra våra sociala tjänster.- Sist så har Moderaterna haft makten rätt så länge nu, och inte riktigt bevisat att deras trista beslut och prioriteringar lett till ett mer dynamiskt, socialt och hållbart Sverige. De har varken lyckats med skolreformerna (se PISA-rapporten), jobben eller tillväxten. Har de kanske varit mer framgångsrika med de flummiga idealen om jämställdhet och miljö? Nej, tyvärr inte det heller...Så du kan skratta så mycket du vill, men jag rekommenderar dig att analysera kaninens beteende lite mer noggrant, och då får du se verkligheten: det finns ingen Lisebergskanin. MP är ett smart alternativ till de två största partierna

Svar direkt: Sverige styrs av en allians där Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna och Centerpartiet ingår. Moderaterna har alltså inte haft makten som Dureigne påstår. Men bortsett från det kan man knappast klaga på hur alliansen lyckats med att skapa jobb och ordning i svensk ekonomi.

Svenskarna sparar rekordmycket på banken; de disponibla inkomsterna har ökat. Statsskulden har sjunkit. Statsbudgetens inkomster är högre nu än när S styrde 2005. Trots en intensiv lågkonjunktur och trots att Sverige tack vare stöd från Miljöpartiet öppnat sina gränser för fler hjälpbehövande som har svårt att till en början ta sig in på arbetsmarknaden, har antalet sysselsatta ökat med 300 000 och arbetslösheten bara ökat marginellt.

Pengar är långt ifrån livets mening för alla, men en stabil ekonomi ger trygghet och utrymme för att skaffa miljövänlig bil, köpa ekomat eller investera i tåg. Miljön är viktig, men mår inte automatiskt bäst för att ett parti med ordet miljö i namnet styr. Jämställdhet är också viktigt, men framkommer inte som genom ett trollslag för att man lägger sig i näringslivets verksamhet och kvoterar bolagsstyrelser.

Med en tillväxt kring noll kommande år skulle skatteintäkterna minska med omkring 50 miljarder kronor per år enligt finansdepartementets beräkningar. Utan ekonomisk tillväxt finns därmed risken att kvinnor förlorar jobben i offentlig sektor och att fler får nöja sig med en gammal Opel som spyr ut avgaser.

Och utan ekonomisk tillväxt kommer de eventuella kompisarna i V och Fi vars förslag beräknas kosta 100 respektive 500 miljarder att ta den svenska ekonomin på en åktur vi sent kommer att glömma. Lägg därtill Mp:s arbetstidsförkortning som skulle ge upp till 280 miljarder i minskade skatteintäkter.

Stefan Löfven har tack och lov sågat nolltillväxtidén och förhoppningsvis gör väljarna detsamma.

Carolin Dahlman

ledarskribent Trelleborgs Allehanda

Anna Töörn
Anne-Sophie Dureigne, Miljöpartiet Trelleborg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.