GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ingen gillar (S)vikna vallöften

Den 5 december sammanträder hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne. Det är hög tid för Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna att bekänna färg i frågan om specialiserad palliativ vård i Trelleborg.
Publicerad 19 november 2019
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ska ideologisk prestige leda till att trelleborgarna sviks igen? undrar skribenterna i ett inlägg om den palliativa vården i Trelleborg.
Ska ideologisk prestige leda till att trelleborgarna sviks igen? undrar skribenterna i ett inlägg om den palliativa vården i Trelleborg.Foto: Tomas Nyberg

Hur vill S och SD ha det, ska det öppnas upp slutenvårdsplatser eller inte?

Hanteringen av frågan kring de palliativa slutenvårdsplatserna i Trelleborg har länge varit ett bekymmer och trots otaliga löften om att öppna platserna de själva stängde under förra mandatperioden, så svek Socialdemokraterna detta.

Vi i Allians för Skåne har däremot under hela förra mandatperioden tydligt markerat gentemot det tidigare rödgröna styret i regionen och påpekat att den minskning av antalet vårdplatser som de genomförde riskerar att leda till köer, en oförsvarbar situation, inte minst när det gäller patienter i livets slutskede.

Vår uppfattning är att skåningarna ska få bästa möjliga vård – oavsett driftsform. Därför har vi valt att prova denna väg för att kunna leverera slutenvårdsplatser till trelleborgarna. Något som fått Socialdemokraterna att se rött i bred bemärkelse, medan Sverigedemokraterna har varit frånvarande i debatten.

Socialdemokraternas otydlighet i denna fråga är minst sagt märklig och vi uppmanar dem starkt till att se till patienternas bästa – för ingen gillar (S)vikna vallöften.

Patienter, anhöriga och lokala eldsjälar som initiativtagarna till Rädda Vårt Sjukhus förtjänar ett tydligt besked i frågan och hur de politiska företrädarna kommer agera. Ska Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna svika trelleborgarna genom att slåss med ideologiska väderkvarnar. Något som känns märkligt eftersom de själva vill ha just en alternativ driftsform som lösning, genom att en stiftelse skulle få bedriva den palliativa verksamheten i Trelleborg när de själva styrde.

Vi är många som stod där på torget i Trelleborg inför valet 2018 och lovade att öppna slutenvårdsplatserna. För oss i Alliansen är vårt besked lika tydligt då som nu – slutenvårdsplatserna i Trelleborg ska öppnas och därför kommer vi vilja gå vidare med vårt förslag om att upphandla specialiserad palliativ vård.

Nu lämnar vi över bollen till Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna – ska ideologisk prestige leda till att trelleborgarna sviks igen?

Gilbert Tribo (L)

ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden

Anna Mannfalk (M)

1:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden

Birte Sandberg (C)

ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden

Per Einarsson (KD)

ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden