Annons

Ingen fritidsgård för barnen i Skegrie

Kommunfullmäktige har tidigare beslutat att avsätta 2 miljoner kronor till driften av Skegrie fritidsgård, men det finns en stor chans att man ändå måste lägga ner verksamheten.
Debatt • Publicerad 22 oktober 2013
Fritidsgården i Skegrie måste flytta till en tillgänglighetsanpassad lokal, menar skribenterna. Arkivfoto: Claes Nyberg
Fritidsgården i Skegrie måste flytta till en tillgänglighetsanpassad lokal, menar skribenterna. Arkivfoto: Claes NybergFoto: 

Lokalen som fritidsgården vistas i är bara tillfällig och kontraktet kommer att gå ut vid årsskiftet eller strax därefter. I dagsläget finns det inga nya lokaler för fritids att vara på. Om inget görs så kommer fritids snart att stå utan lokal och därmed behöva lägga ned verksamheten.

Ungdomarna älskar sin fritidsgård och personalen har lagt mycket tid på att inreda och möblera lokalen. Men nu behövs det snarast en ny lokal som enligt tillgänglighetsprincipen ska vara handikappanpassad.

Annons

Socialdemokraterna lade förslaget att det skulle finnas en fritidsgård i Skegrie och fick tack var stöd från andra partier igenom förslaget och budgeten.

För många ungdomar fyller fritidsgården en viktig funktion. Aktiviteterna på fritidsgården kan variera. Man kanske spelar pingis, repeterar med rockbandet, tar en fika eller förlorar sig en stund datorvärldens olika spel. En del kanske bara tar det lugnt efter skolan tillsammans med kompisarna. Antalet invånare ökar i Skegrie vilket gör att trycket på en fritidsgård också ökar.

I september 2013 beslutade fritidsnämnden att skicka frågan om ny lokal vidare till servicenämnden och betonade att ärendet var brådskande. Fritidsnämnden har föreslagit en mycket lämplig ersättningslokal som dessutom är handikappanpassade enligt tillgänglighetsprincipen. Ärendet ligger således hos servicenämnden men därifrån har det fortfarande inte kommit något svar.

Tiden tickar på och Gunnar Grafström (M), ordförande i servicenämnden, låter eleverna leva i ovisshet. Något måste göras och det är nu innan barn och ungdomar står utan fritids och personalen omplaceras.

Nilla Olsson
Anna Nordstrandh (S)Nils Nielsen (S)ledamöter i fritidsnämnden
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons