Informationen är viktig

Att dölja information är dåligt ledarskap och gör bara att slutresultatet många gånger blir ett annat än det önskade. Det skriver fritidsnämndens ordförande Mats Svensson (KD) apropå hur planerna på en ny fotbollsarena presenterades.
Debatt • Publicerad 14 februari 2011
”Fyra partier förordade Vångavallen vid senaste kommunstyrelsemötet vilket ju gör att detta alternativ fortfarande är aktuellt.”
”Fyra partier förordade Vångavallen vid senaste kommunstyrelsemötet vilket ju gör att detta alternativ fortfarande är aktuellt.”Foto: 

Det har den senaste tiden kommit in ett flertal insändare rörande fotbollsaren­an som inte bygger på de förhållanden som råder. Det är därför av stor vikt att informationsflödet fungerar. Det går därför inte att gå ut med en presskonferens innan beställaren kommunstyrelsen ens behandlat ärendet. När jag startade upp arenagruppen så gjorde jag detta för att dels få fart på en insomnad process, dels för att alla parter skulle försöka jobba åt samma håll och det bygger på att alla blir informerade.

Att dölja information är dåligt ledarskap och gör bara att slutresultatet många gånger blir ett annat än det önskade. Allt var frid och fröjd och vi var överens om att huvudspåret var en ny arena på Vångavallen så när som på kommunalrådet som ville ha alternativet på väster öppet. Detta visade sig också sedan i Moderaternas valprogram.

Sedan dök helt plötsligt detta med 108:an upp och jag hade själv ingen aning om detta möte och lika lite om den presskonferens som sedan hölls. Jag var nog dessutom bland de sista som fick utredningen trots flera påstötningar.

Detta trots att jag var sammankallande i den arena­grupp som verkat tidigare. Jag kan leva med hur man behandlar mig men att det framstår som en självklarhet att det ska bli 108:an blir till ett problem eftersom det inte är fallet.

Fyra partier förordade Vångavallen vid senaste kommunstyrelsemötet vilket ju gör att detta alternativ fortfarande är aktuellt. Om man ville ha enighet i denna fråga så blir det nu tvärtom. Det blir i högsta grad en politiserad fråga.

Att förankra besluten borde därför vara en självklarhet. Frågan är inte enkel och självklar. Det handlar om cityhandeln kontra köpcentra, det handlar om tillgänglighet, det handlar om bygglov och klass 10-jord. Detta kräver ett ledarskap som är beredda på att lyssna. Återremissen på org­anisationen visar på samma problem.

Nu bygger ju en del insändare på okunskap men det får man förstå kan före­komma. Kommunen har inte med BB och lasarettet att göra utan detta handhar region Skåne och påverkas självklart inte av någon arena.

Sedan är det ett arenabolag som står för fiolerna och inte kommuninvånarna. Detta ska vi vara glada för eftersom det säkerställer allsvensk fotboll i Trelleborg. Detta ger i sin tur stora inkomster till kommunen i form av PR. TFF är ju som bekant kommunens största varumärke numera.

Det som nu behöver penetreras är ju arenans placering och vilken profil Trelleborgs kommun ska ha. Köpcentrum i Lund och Helsingborg har dödat cityhandeln där medan man i Kristianstad som satsat på småbutiker i city blomstrar. Detta ska då ställas mot förmodade platser på järnvägsstationer och ringvägar. Detta ligger ju också i dunkel i nuläget.

Det är med andra ord en stor och komplex fråga där det gäller att lyssna in mer än en åsikt. Ingen gagnas av att gå emot folkviljan och den är som jag bedömer det utan tvekan en ny arena på Vångavallen. Vill som sagt betona att jag inte har tillgång till all information i frågan längre men jag förordar en ny arena på Vångavallen på den info jag har.

Mats Svensson (KD)

ordförande fritidsnämnden

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.