Annons

"Inför sex timmars arbetsdag"

De rikedomar som finns i samhället ska användas till att göra livet så bra som möjligt för så många som möjligt.
Debatt • Publicerad 2 november 2009

Samhället har både råd och skyldighet att ordna bra vård, skola och omsorg, likvärdig för alla. Satsa på idrott, kultur och annan vettig fritidssysselsättning.

Istället för att låta folk gå arbetslösa bör offentlig sektor byggas ut och stärkas. Sätt folket i arbete!

Annons

Borgarregeringen har sänkt skatterna med 100 miljarder kronor, mest till de redan rika och samtidigt gödslat bank och finanssektorn med 100-tals miljarder.

Höj skatten rejält för de rika. Det omvandlar spekulation och lyxkonsumtion till gemensam välfärd.

Över 7000 byggnadsarbetare står utan arbete i Sverige. Samtidigt saknar drygt 40 procent av alla unga mellan 20 och 27 år egen bostad. I många förorter råder trångboddhet.

Det finns stora behov av renoveringar i miljonprogramsområden och offentliga byggnader.

Att låta kunniga yrkesmän gå arbetslösa när det finns stora behov av deras arbetskraft är på gränsen till kriminellt slöseri.

Det behövs ett bygg- och renoveringsprogram, som skapar arbeten och ökar konsumtionen och skatteintäkterna. Investera våra pensions- och skattepengar på detta istället för att rädda bankdirektörer, som redan snott åt sig tillräckligt genom sina bonusar på förväntade vinster.

Arbetslösheten förvärras av att företag importerar billig utländsk arbetskraft. Vilket är kriminellt om jobbarna dessutom saknar kollektivavtal, vilket ofta är fallet.

Först och främst måste de som bor i Sverige sättas i arbete och om det saknas utbildad arbetskraft så måste arbetslösa utbildas.

Höjda löner är en bra medicin mot krisen. Det ökar konsumtionen och skatteintäkterna och möjliggör statliga satsningar på bostadsbyggande och offentlig sektor.

I den kommande avtalsrörelsen måste kravet vara höjda löner!

Annons

Lönesänkningar räddar inga jobb. Krisen är en efterfrågekris. Köpkraften räcker inte till för att konsumera allt det som produceras. Sänkta eller frysta löner eldar bara på under krisen istället för att bidra till att lösa den. Fackföreningar får aldrig gå med på sänkta löner, under förevändningen att rädda jobb. Detta hotar i längden alla arbetare.

Företagens försök att dumpa krisens kostnader på oss vanligt folk kan endast mötas genom solidaritet mellan arbetare och motstånd mot företagen.

Om företagen inte har behov av åtta timmars arbetsdag finns en enkel lösning. Dela på jobben och inför sex timmars arbetsdag med bibehållen lön!

Krister Rehn

Kommunistiska partiet Trelleborg

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons