Inför ovillkorlig ordinationsrätt av stödundervisning

Varje år börjar 525 sexåringar grundskolan i Trelleborg.
Debatt • Publicerad 21 februari 2014
Resurserna till barn i behov av särskilt stöd är begränsade på förhand i budget, och detta innebär att dessa våra mest utsatta lämnas i sticket, skriver tre representanter för Söderslättspartiet.
Resurserna till barn i behov av särskilt stöd är begränsade på förhand i budget, och detta innebär att dessa våra mest utsatta lämnas i sticket, skriver tre representanter för Söderslättspartiet.Foto: Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Enligt statistiken hamnar 68 av dem i utanförskap senare i livet. Kostnaden för detta är ofattbara 992 miljoner kronor när dessa barn fyllt 65 år, enligt försäkringsbolaget Skandia och nationalekonomerna Ingvar Nilsson och Anders Wadeskog. Det handlar om utgifter för arbetsförmedlingen, försäkringskassan, kommunen, landstinget samt ibland kriminalvården. Och då finns inte den kanske största kostnaden med - den som andra drabbade får betala. Med tidiga insatser kan vi förebygga och motverka utanförskapet, men detta budskap har inte nått fram till de styrande partierna i Trelleborg.

Det finns ingen socialnämndspolitiker som skulle komma på tanken att neka hjälp till en utblottad vuxen som söker bistånd, med hänvisning till att budgetens medel är förbrukade. Men precis motsvarande svek äger rum mot unga på skolans område. Resurserna till barn i behov av särskilt stöd är begränsade på förhand i budget, och detta innebär att dessa våra mest utsatta lämnas i sticket, eftersom svårt trängda rektorer vill undvika underskott och bannor från sina chefer. För att råda bot på detta vill Söderslättspartiet att lärarna får en ovillkorlig ordinationsrätt av stödundervisning. Detta kommer inte att missbrukas. Lärare går att lita på. Om vi satsar på dessa barn i grundskolan, kommer de i mindre utsträckning att belasta andra konton längre fram i livet. Det som ser ut som en kostnad är med andra ord i praktiken en besparing. Tänk om den politiska majoriteten i Trelleborg kunde tänka längre än alliansnäsan räcker.

Nilla Olsson
Rolf Andersson, Bengt Gunnarsson och Lars Hemzelius, Söderslättspartiets utbildningsgrupp
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.