Annons

Inför gårdsförsäljning nu!

Äntligen kan dryckesproducenterna på Söderslätt få möjlighet att sälja sina egna varor. Inför gårdsförsäljning nu!
Publicerad 19 december 2021
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenterna välkomnar gårdsförsäljning av lokalt vin.
Skribenterna välkomnar gårdsförsäljning av lokalt vin.Foto: Tomas Nyberg

Centerpartiet har flera gånger och under lång tid skrivit i TA om hur förändrad lagstiftning som öppnar upp för möjligheterna med gårdsförsäljning skulle kunna vara en viktig del för att stärka dryckesproducenterna på Söderslätt.

Detta särskilt i dessa tider då vi måste stärka återhämtningen utav besöksnäringen efter pandemin. I och med januariavtalet med regeringen har på Centerpartiets krav gårdsförsäljning nu utretts och utredaren har kommit fram till just detta som vi trott och hoppats på. Att gårdsförsäljning skulle vara möjligt i Sverige utan att hota systembolagets undantag ifrån EU-regler med alkoholmonopol. Centerpartiet jobbar hårt för att detta nu ska bli möjlighet även i Sverige genom förändrad lagstiftning.

Annons

• Vad handlar gårdsförsäljning om?

Gårdsförsäljning handlar om försäljning av mindre volymer av vin, öl och alkohol som har producerats på egen fastighet. Försäljningen kan till exempel ske i samband med en upplevelse såsom guidad tur, föreläsning, provning eller övernattning. Det finns i dag över 870 företag som tillverkar alkoholhaltiga drycker, spridda över hela landet.

• Varför är gårdsförsäljning viktigt?

Sverige är det enda landet i EU där gårdsförsäljning av vin och öl inte är tillåtet. Det här handlar inte om att avveckla Systembolaget, utan det finns utrymme både för Systembolagets monopol för detaljhandel och för gårdsförsäljning på landets gårdar och bryggerier. Det har nu utredningen slagit fast.

Gårdsförsäljning är ett sätt att utveckla Sverige som mat- och dryckesproducerade land och att stärka måltidsturismen i hela landet.

Det är därför dags att regeringen nu skyndsamt lägger fram lagförslag om att tillåta gårdsförsäljning i Sverige. Så att hela Sverige, och Söderslätt kan leva!

Patrik Holmberg (C), gruppledare och kommunstyrelseledamot

Ola Olsson (C), kommunfullmäktigeledamot

Annons
Annons
Annons
Annons