Annons

Idérörelsen KD har tappat både kompass och färdriktning

Förvisso förändras vår tillvaro, så ock det politiska landskapet men denna utveckling är nog ganska långt ifrån vad Lewi Pethrus och Birger Ekberg avsåg vid partiets tillkomst.
Publicerad 23 oktober 2018
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten är kritisk mot att KD samarbetar med SD.
Skribenten är kritisk mot att KD samarbetar med SD.Foto: Frida Hedberg/TT

Den humanistiska grund som ursprungligen sprang från liberalism och kristendom har under senare tid sakta men säkert eroderats. Från att ha utgått ifrån att vara en idérörelse, baserad på etik och moral, har man nu förvandlats till en renodlat pragmatisk rörelse och man tycks helt ha tappat kompass och färdriktning. Såväl på riksplan som här i Trelleborg där man oblygt går i lag med SD.

Att M gör så är förklarligt mot bakgrund av att detta parti sedan valet 2010 på riksplanet tappat drygt 10 procent av sitt väljarstöd till SD, vilket mer eller mindre gör dessa båda partier till systerpartier.

Annons

Att med oblyg makthunger tillsammans med M ge sig i lag med SD går helt på tvärs med KD:s partiprogram, som framhåller att man ska och vill slå vakt om människovärdet. Att detta nu endast omfattar etniska svenskar per SD-definition har inte tidigare framgått.

- Men makten före härligheten...

Göran Hägglund, frisinnad representant för KD, föreslog i ett försök att riskminimera Ebbas skadebenägenhet, att man borde rösta fram en ren M-regering. Såväl han som hans frisinnade företrädare torde nu allvarligt våndas och en ideologisk uppgörelse och självrannsakan stundar säkert för partiet.

Historiens vingslag om 'skenheliga frimicklare' gör sig onekligen påmind. Sorgligt.

Rune Roth (L)

Beddingestrand

Annons
Annons
Annons
Annons