GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

I Trelleborg vill Kriminalvården bygga för framtiden

Svar till Fängelsefritt Trelleborg (den 17 maj).
Närheten till hovrätten i Skåne, som är placerad i Malmö, är ett av skälen till att Trelleborg är en lämplig plats för ett nytt fängelse, skriver Andreas Wallin, kriminalvårdschef för häktet i Malmö och Trelleborg.
Närheten till hovrätten i Skåne, som är placerad i Malmö, är ett av skälen till att Trelleborg är en lämplig plats för ett nytt fängelse, skriver Andreas Wallin, kriminalvårdschef för häktet i Malmö och Trelleborg.
Foto: Stig-Åke Jönsson/TT
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

När Kriminalvården för ett par år sedan berättade om vårt behov av att bygga en ny anstalt i region Syd visade fem kommuner i Skåne intresse. Valet föll på Trelleborgs kommun, som levde upp till samtliga ställda krav och behov Kriminalvården har för en ny anstalt. Kommunen bedömde att processen för ett beslut om detaljplan för del av marken skulle vara relativt kort.

Alldeles korrekt är att Kristianstad kommun redan har en färdig detaljplan för ett område som skulle kunna användas för ett nytt fängelse. Att valet slutligen föll på Trelleborg beror på flera faktorer, bland annat på kompetensförsörjning, som är en viktig förutsättning för Kriminalvårdens verksamhet. Vi satsar även i Kristianstad där det för närvarande byggs ett nytt rättscentrum där ett nytt häkte med cirka 100 platser ska ingå. På den befintliga anstalten planerar vi också för fortsatt utbyggnad.

"Valet föll på Trelleborgs kommun, som levde upp till samtliga ställda krav och behov Kriminalvården har för en ny anstalt."

Förutom kompetensförsörjningen så har Trelleborgs läge med närhet till Malmö och Kastrup och goda kommunikationsmöjligheter legat till grund för placeringen av den nya anstalten. Den nya anstalten kommer också att inrymma ett häkte. Häktet ska arbeta mot tingsrätterna i Malmö, Lund och Ystad, samt hovrätten i Skåne och Blekinge. Det är ett geografiskt område som i dag lider brist på anstalts- och häktesplatser. Därför ansågs Trelleborg, och gör alltjämt, som den tydligt mest attraktiva platsen för en ny kriminalvårdsanläggning.

Till sist: Den akuta platsbristen är inte det huvudsakliga argumentet för att bygga den nya anstalten. Kortsiktiga lösningar för att bemöta platssituationen görs i dag på många platser runt om i landet. I Trelleborg vill Kriminalvården bygga långsiktigt – för framtiden.

Andreas Wallin, 
kriminalvårdschef häktet Malmö och Trelleborg

Läs mer