Annons

I alla krig är det kvinnor och barn som drabbas hårdast

Uttalande antaget på årsmötet med S-kvinnor i Trelleborg den 24 februari.
Publicerad 16 mars 2022
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vi i Trelleborg måste förbereda oss på att det kommer flyktingar även till vår kommun, skriver S-kvinnorna Veronica Larsson och Lena Näslund i ett inlägg. Bilden är från Karlskrona den 3 mars.
Vi i Trelleborg måste förbereda oss på att det kommer flyktingar även till vår kommun, skriver S-kvinnorna Veronica Larsson och Lena Näslund i ett inlägg. Bilden är från Karlskrona den 3 mars.Foto: Johan Nilsson/TT

S-kvinnor i Trelleborg fördömer Rysslands invasion i Ukraina. Den är ett brott mot folkrätten, ett brott mot FN:s stadgar och en kränkning av landets suveränitet och territorium. Vi och andra ser redan en humanitär kris och omfattande lidande för Ukrainas befolkning.

Vi i Trelleborg måste förbereda oss på att det kommer flyktingar även till vår kommun. Precis som 2015 måste vi vara beredda att ge dem husrum och trygghet. Hundratusentals människor har redan lämnat sina hem och är på väg från sitt hemland.

Annons

S-kvinnor i Trelleborg anser, precis som Sveriges statsminister Magdalena Andersson, att stödet från Sverige till Ukraina måste öka. Vi som privatpersoner kan göra det genom att solidariskt ge ekonomiskt bidrag till bland annat Röda Korset och Kvinna till kvinna.

I alla krig är det kvinnor och barn som drabbas hårdast och på andra sätt än män. Det sexuella våldet och våld i hemmen ökar. Risken finns också för systematiska sexuella övergrepp som vapen i konflikten.

Kvinnor i Ukraina har de senaste åtta åren, med stöd av bland andra Kvinna till kvinna arbetat med fredsbyggande i östra Ukraina. De har försökt lösa konflikten med Ryssland, men har mötts med hat, hot och misstänksamhet. De har nu anledning att frukta för sina liv. Antalet flyktingar kommer att öka som följd av Rysslands krigshandlingar liksom fattigdom och utsatthet.

Vi uppmanar Trelleborgs kommun att förbereda sig för en ny flyktingström, och att vi alla öppnar våra hjärtan för dem som söker en fristad undan kriget i Ukraina.

Enligt uppdrag

Veronica Larsson, ordförande, S-kvinnor i Trelleborg

Lena Näslund, internationellt ombud, S-kvinnor i Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons