Hyresrätten är en viktig del i Trelleborg
De långsiktiga hyresvärdarna vårdar husen och möter hyresgästers önskemål och förväntningar. Men den ekonomiska krisen pressar hela samhället. Det gäller såväl hushåll som företag och inte minst fastighetsbranschen. Hyran ska täcka alla kostnader som uppstår för att äga och sköta om huset som man bor i, till exempel kostnader för räntor, renovering, städning, personal, sophämtning, el och vatten. Det senaste året har kostnaderna ökat markant.
Det är därför bra att vi som parter på hyresmarknaden redan förra året kom överens om vilka faktorer som ska ligga till grund för hyresutvecklingen. En modell som vi nu gemensamt utvärderat och utvecklat inför årets hyresförhandlingar tillsammans med Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta. Detta är bakgrunden till att vi har landat i ett yrkande på 11 procent i Trelleborg inför år 2024.
Det är en styrka att parterna – Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna – är överens om grunderna för hyresutvecklingen, som vårt yrkande har sitt ursprung i inför förhandlingarna. Det är nödvändigt för att vi ska kunna genomföra förhandlingarna i Trelleborg med samma utgångspunkt och som borde innebära att förhandlingarna borde gå snabbare att avsluta i år. Det gynnar både hyresgäster och fastighetsägare i Trelleborg när det blir enklare att förutse kostnadsutvecklingen.
”Det gynnar både hyresgäster och fastighetsägare i Trelleborg när det blir enklare att förutse kostnadsutvecklingen.”Magnus Hulthe Andersson, näringspolitiskt ansvarig Fastighetsägarna Syd
De senaste tre åren har kostnaderna för fastighetsbolag med hyresrätter ökat med ungefär 14 procent. Med den siffran speglas inte helt fullt ut kostnadsökningen, utan fastighetsföretagen har redan tagit en stor del av kostnaderna.
Vilket innebär att hyresgästerna varit relativt sett skyddade, jämfört med dem som äger sin bostad. En hyreshöjning i nivå med förra året eller högre är också något som en betydande majoritet av hyresgästerna förväntar sig och som sex av tio också uppger att de har lätt att klara ekonomiskt enligt en undersökning Novus gjort på uppdrag av Fastighetsägarna.
För hyresrättens framtid i Trelleborg är det därför nödvändigt att hyran utvecklas i takt med kostnaderna. Annars är det tyvärr hyresgästerna som kommer att drabbas i form av neddragningar på allt som inte är akut och nödvändigt att genomföra, när åtgärder som bidrar till trivsel, trygghet och nöjdhet skjuts på framtiden eller inte genomförs alls.
Vi är övertygad om att hyresrätten har en fortsatt viktig roll att spela i Trelleborg: Inte bara för att erbjuda ett attraktivt hem för många nya trelleborgare, utan också på arbetsmarknaden genom att vara ett flexibelt boende som underlättar för flytt till jobb.
Magnus Hulthe Andersson, näringspolitiskt ansvarig Fastighetsägarna Syd