Annons

Hyresgäster förväntar sig parkeringsplatser

Trelleborg bygger lägenheter i en takt som vi inte sett på flera år, men det finns en baksida vid byggandet: Parkeringsplatserna. Många trelleborgare väljer att ha sitt boende i flerfamiljshus och då förväntar man sig också ha tillgång till en parkering i sitt närområde.
Trelleborg • Publicerad 19 juni 2022
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Många trelleborgare väljer att ha sitt boende i flerfamiljshus och då förväntar man sig också ha tillgång till en parkering i sitt närområde, skriver Hyresgästföreningen.
Många trelleborgare väljer att ha sitt boende i flerfamiljshus och då förväntar man sig också ha tillgång till en parkering i sitt närområde, skriver Hyresgästföreningen.Foto: Tomas Nyberg

De styrande i Trelleborg har dock tagit bort över 200 parkeringsplatser på egen mark i kommunen och man har slopat kravet för fastighetsägarna att tillhandahålla parkeringsplatser för sina hyresgäster. Nu ser man fastighetsägarna har börjat bygga på befintliga parkeringsplatser som nu har minskar med över 100 mindre parkeringsplatser.

De boende Anderslöv har också börjat märka av problem med parkering, kanske inte så våldsamt som i Trelleborg, men nu finns där planer att bygga flera lägenheter i Anderslöv och de befintliga parkeringsplatser är nu i fara för att försvinna i byn.

Annons

Som ordförande i Hyresgästföreningen SVT (Svedala, Vellinge & Trelleborg) har jag fått allt flera samtal från boende med parkeringsproblem, tyvärr finns det inte så mycket vi kan göra för har de styrande i Trelleborg beslutat att parkeringsnormen är noll är det ett politiskt beslut som vi i Hyresgästföreningen inte har någon inflytande över.

Som ordförande i Hyresgästföreningen SVT ser jag dock bekymret att inget krav ställs på fastighetsägarna i samband vid bygglovsprövningen och när det äntligen finns fastighetsaffärer som vill bygga parkeringsplatser får de blank nej från kommunen. Det såg vi på det nybyggda området ”Trädgårdsstaden” där man ville anlägga en parkeringsplats för 82 bilar norr om Trädgårdsstaden.

De styrande i Trelleborg har också givet grön ljus för ett 10-våningshus på torget och på/vid gamla Mcdonaldstomten på ett 16-våningshus med hotell och lägenheter samt man skall bygga på höjden på parkeringsdäcket på Valengallerian. Detta skrämmer mig som ordförande i Hyresgästföreningen SVT: Man har här gett grönt ljus till byggnader utan krav på parkeringsplatser, som hyresgäst förväntar man sig där finns en parkeringsplats.

Hyresgästföreningen SVT vill avslutningsvis uppmana alla trelleborgare, så här i valtider när alla politiker går på gator och torg, att gå fram och frågar oavsett partifärg hur man tänker omkring parkeringsproblemet i kommunen och varför vi som bor i ett flerfamiljshus inte få ha en parkeringsplats där vi bor.

Niels Nielsen, ordförande i Hyresgästföreningen SVT

Annons
Annons
Annons
Annons