Debatt

Hur värderar man ett liv som räddas tack vare en nattöppen akut?

Gruppen Vi kräver ett helt sjukhus! ,
Gruppen Vi kräver ett helt sjukhus! har skrivit en debattartikel bland annat med anledning av neddragningarna i öppettider på akuten i Trelleborg.
Gruppen Vi kräver ett helt sjukhus! har skrivit en debattartikel bland annat med anledning av neddragningarna i öppettider på akuten i Trelleborg.

Det är bra att Yvonne Augustin, regionråd (S), i TA (den 19 januari) vill mer med skånsk sjukvård. Tyvärr låter hon redan som Pia Kinhult (M) gjorde under förra mandatperioden. Som ett mantra upprepar de att regionen satsar och har aldrig satsat så mycket som vi gör nu på sjukvården.

Men verkligheten som personal och medborgare lever i är någon helt annan. Minskade antal vårdplatser, nerdragningar, anställningsstopp, långa vårdköer, längre utryckningstider på ambulansen med mera. Listan på konkreta nerdragningar och försämringar kan göras så lång att en hel morgontidning inte skulle räcka till.

Därför tycker vi att det räcker nu. Skyll inte på varandra. Det fantastiska är att (S) trots nerdragningar på akuten i Trelleborg tycker att de storsatsar.

Henrik Fritzon säger i sitt pressmeddelande efter att budgeten antogs i regionen att cancervården, förlossnings­vården, akutsjukvården, hemsjukvård och psykiatrin prioriteras. Han tog till och med i och sa att de storsatsar. Frågan är hur personal och patienter känner som kommer in på någon av Skånes akutmottagningar?

Att som Yvonne Augustin säga att på grund av de borgerliga och SD var emot en skattehöjning i höstas gör att pengarna inte räcker duger inte. För det första är vi många som anser att just akutvården och ambulanserna är huvudprioritet. Detta går för alla andra satsningar. Om det nu vore så att vi verkligen inte hade några pengar skulle det vara just detta som vi först la våra pengar på.

Vi tycker alltså att den politiska viljan saknas. Att skylla på eller att säga att personalen tycker att det kommer för lite patienter på kvällen är fel och sjukt. För det första begriper ju alla om det varit tidsbegränsning på akuten så slutar sjuka som kan själva kan ta sig till akuten att åka till Trelleborg. Utan styr bilen till Malmö. Detta har ju nerdragningarna i Regionen tvingat fram. Inte av att trelleborgare inte skulle skada sig eller behöva sjukvård på natten eller kvällen.

För det andra. Om det nu är så att det bara kommer två personer. Varför är de inte värda att vårda? Hur värderar man ett liv som räddas tack vara en nattöppen akut? Om det så bara är en människa på ett helt år, så tycker i alla fall vi att det är värt det. Vidare undrar vi också hur man värderar den trygghet som man känner av att vet att det finns ett sjukhus för oss och våra kära att komma till när som helst på dygnet? För oss är det mycket värt, kanske det mest grundläggande i vårt sjukvårdsdistrikt. Tyvärr har det blivit farligt att bli sjuk i Sverige och det tycker vi känns olustigt och otryggt. Vi känner oss helt enkelt inte säkra längre. Hur värderar man det i budgeten?

I vår värld är det behoven som skall styra budgeten, inte tvärt om som när både Alliansen och (S) styr. Det är frågan som ni måste svara på. Är ni valda av budgeten eller oss medborgare, är vår raka fråga till er?

Som vi ser det så finns det pengar inom vården. Men på grund av urusel styrning och omorganisering läggs miljoner på stafettläkare, bemanningssjuksköterskor namnbyten och avdelningsflyttar. Pengarna satsas helt fel, hjältarna som sliter i vården, har inte bara usel lön och dåliga scheman. De pressas också att arbeta i ett tempo som sätter patient säkerheten och deras egen hälsa på spel.