GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hur ”ren” och ”klimatsmart” är egentligen vindkraften?

Replik på Ola Olssons (C) debattartikel (den 3 september).
Publicerad 9 september 2022
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Av någon underlig anledning påstår man att vindkraftsel som produceras väldigt nära kusten ger människor i Skåne ett lägre elpris. Invånarna i Vellinge kommun får inte billigare el tack vare Lillgrund (10 km från Skanör), skriver Carl Ivarsson, vice ordförande Rädda Sydkusten.
Av någon underlig anledning påstår man att vindkraftsel som produceras väldigt nära kusten ger människor i Skåne ett lägre elpris. Invånarna i Vellinge kommun får inte billigare el tack vare Lillgrund (10 km från Skanör), skriver Carl Ivarsson, vice ordförande Rädda Sydkusten.Foto: Johan Nilsson/TT

Många förespråkare för kustnära havsbaserad vindkraft verkar alltmer desperata. De använder osakliga och direkt felaktiga påståenden i sin argumentation, när de basunerar ut varför Trelleborgs kommun ska säga ja till ohållbara vindkraftsprojekt som ligger oerhört nära kusten.

Att vindkraftslobbyn töjer på sanningen är inte bra. Men varför vissa partier frekvent påstår att havsbaserade vindkraftsprojekt snabbt kan byggas och lika snabbt kommer att leverera oerhörda mängder el till invånarna i Skåne är graverande. Man utlovar dessutom ofta att skåningarna ska få ”billig” och ”klimatsmart” el. Och av någon underlig anledning påstår man att vindkraftsel som produceras väldigt nära kusten ger människor i Skåne ett lägre elpris. Invånarna i Vellinge kommun får inte billigare el tack vare Lillgrund (10 km från Skanör).

”Att vindkraftslobbyn töjer på sanningen är inte bra.”
Carl Ivarsson, vice ordförande Rädda Sydkusten

Inga av dessa påståenden är sanna. Beror det på genuin okunskap om hur den svenska elmarknaden fungerar? Har man inte förstått att alla vi som bor i Skåne tillhör ett och samma elområde (SE4)? Ett elområde som är tätt sammankopplat med flera andra länder, bland annat Tyskland, och ingår i en gemensam elmarknad – där vårt elpris i Skåne till stor del styrs av elpriset i Tyskland.

Ola Olsson (C) skriver att ”vi vet att elproduktionen från vindkraft och delvis solkraft kan öka kraftigt och stå klar inom två år”.

Vilka belägg har Ola Olsson för att vindkraftsprojekt till havs kan stå klara inom två år? Inget av de nu aviserade projekten till havs utanför sydkusten kommer att vara klara om två år. Svenska Kraftnät har som målsättning att den första anslutningspunkten blir klar under tidsperioden 2029-2032. Innan dess kan inte de stora, planerade projekten kopplas in i det svenska elnätet. Alltså tidigast om sju till tio år.

Kanske menar Centerpartiet att detta skulle gå att göra på två år i ett totalitärt samhälle som till exempel Kina. Dock är det helt omöjligt att genomföra i vårt svenska demokratiska system. Vill Centerpartiet ändra på detta när de försöker ge sken av att det går att få energi från havsbaserade vindkraftsprojekt på två år?

Och hur ”ren” och ”klimatsmart” är egentligen vindkraften? Enligt Vattenfalls egen analys är det totala koldioxidavtrycket för vindkraft under hela livslängden hela fem gånger högre än för kärnkraft, och tre gånger högre än för vattenkraft. Det beror på de enorma mängder stål och betong som går åt. Och rotorbladen går inte att återvinna.

Det är oerhört viktigt för demokratin i Trelleborg, och för våra röstberättigade invånare i kommunen, att även Centerpartiet refererar till fakta i frågan om havsbaserad vindkraft.

Carl Ivarsson, vice ordförande Rädda Sydkusten