Annons

Hur realistiskt är det?

Om socialdemokrater vill jämföra sig med miljöpartister så kan de inte fortsätta ignorera ringvägens negativa konsekvenser.
Debatt • Publicerad 3 december 2013
Flera av dagens inlägg handlar om hamnen. Foto: Hanna Folkemark-Ellborg
Flera av dagens inlägg handlar om hamnen. Foto: Hanna Folkemark-EllborgFoto: Hanna Folkemark-Ellborg

Sten Björk (S) har länge försökt skönmåla ringvägen, genom stora överdrifter och totala osanningar. Nu skriver Björk att det gäller endast mycket marginella utbyggnader av vår hamn och dess tillfarter. För oss trelleborgare är hamnutbyggnaden och ringvägen allt annat än marginella. 

Björk menar att detta är viktigt i ett tioårsperspektiv, men man måste tänka längre än så.

Både S och M har varit tydliga med att man vill bygga en ringväg. Men hur realistiskt är det egentligen? Ulf Bingsgård (M) har tidigare i höst kallat Trafikverket för pinsamt och cyniskt då Trafikverket anser att ringvägen inte behöver eller bör byggas. Samtidigt fortsätter Eric Samuelson (M) med att, i vår mening, föra trelleborgarna bakom ljuset då han på tekniska nämndens senaste presskonferens, (den 14 november), påstår att det sker ett intensivt arbete kring ringvägens dragning till hamnen tillsammans med Trafikverket, länsstyrelsen och Region Skåne. Trafikverket och länsstyrelsen har inte ändrat åsikt. En ringväg är inte aktuell. 


Annons

I ett tioårsperspektiv kommer ringvägen med största sannolikhet inte att vara klar. Det finns varken intresse eller pengar att bygga den. Om den kommer byggas är det inte säkert att tio år räcker för att få den färdigställd. Detaljplaner, överklaganden, omfattande arkeologiska utgrävningar och anläggsarbetet med på- och avfarter gör att vägen kommer dröja. 


Från Miljöpartiets perspektiv är det sorgligt att inte natur- och kulturmiljö värderas högre. Likaså att man vill bygga en omväg som leder till ökade koldioxidutsläpp i en tid då vi måste minska dem för att nå våra klimatmål. Vi ställer oss frågande till varför man inte tar Trafikverkets och länsstyrelsens ord på allvar. Framförallt är det sorgligt att vissa tycks tro att det inte finns en framtid för Trelleborg utan en ringväg och att man spenderar hundratals miljoner på en hamnutbyggnad som man samtidigt säger är meningslös om inte en ringväg byggs, som Trafikverket inte vill bygga. 


Vi i Miljöpartiet tycker det är dumt att planera ett truckcenter på östra industriområdet då ringvägen troligen inte blir av. Vi tycker det är ostrategiskt att lägga 16 miljoner skattekronor på infrastruktur i östra industriområdet då det västra har en mycket bättre lokalisering med dagens utgångspunkt. För inte vill väl Moderaterna och Socialdemokraterna att lastbilarna ska köra från väster till öster och sen tillbaka till hamnen i stan igen? 


Det finns möjliga lösningar som kan få bort den dåliga luften från stadskärnan utan att flytta den till östra Trelleborg och ut över slätten. Men för att kunna jämföra sig med Miljöpartiet måste övriga partier visa ett större intresse. Att kapsla in dagens västliga infart kan ge flera fördelar. I stället för att flytta utsläppen så kapslar man in dem. Ringvägens föreslagna dragning går nära fler förskolor än dagens infart. Men med en inkapsling kan man få bättre luft i hela Trelleborg. Inkapslingen kan fungera som ett skydd för översvämningar som redan för hundra år sen nått ända upp på Algatan. Rätt utformad kan det bli något som sätter Trelleborg på kartan och skapar en vacker och modern entré till vår stad och vårt land. Ovanför vägen kan man ha utkiksplatser, fik, passager och solpaneler för grön modern energi. Konstruktionen kan integreras med en sjöstad och bidra till att platsen blir unik. 


Vi ser gärna att fler partier vill jämföra sig med oss. Men då kan det inte bara vara vackra ord. Då måste det även synas i era förslag och er politik.

Nilla Olsson
Emil Samnegård, ordförande för Miljöpartiet i Trelleborg samt Petter Forkstam, riksdagskandidat och regionordförande för Miljöpartiet i Skåne
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons