Annons

Hur långt har styret kommit i förberedelserna för ett demokratiråd?

Öppet brev till kommunstyrelsens ordförande.
Publicerad 23 oktober 2023
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hur långt har styret kommit i förberedelserna för ett demokratiråd? undrar Lennart Höckert (S) i sitt debattinlägg.
Hur långt har styret kommit i förberedelserna för ett demokratiråd? undrar Lennart Höckert (S) i sitt debattinlägg.Foto: Julia Ericsson

I våras informerades vi av styret att det skulle skapas ett demokratiråd till vilken demokratikommunalrådet skulle knytas. Gruppen skulle, så som vi uppfattade det, arbeta brett med frågor kring demokrati och insyn och vara representerat av samtliga partier i kommunfullmäktige, oavsett storlek. Det berättades då att detta skulle presenteras till hösten som ett ärende. Skälet, som vi uppfattade det, var att ni inte hunnit med detta under våren då ni haft fullt upp med andra frågor.

”Vi kanske har olika uppfattning om vad som är höst, eftersom hösten snart är passé och nästa möte med kommunfullmäktige är den 27 november.”
Lennart Höckert, Socialdemokraterna

Vi kanske har olika uppfattning om vad som är höst, eftersom hösten snart är passé och nästa möte med kommunfullmäktige är den 27 november. Vän av ordningen kan ju tänka sig att det då redan förts samtal mellan de styrande och oppositionen för att arbeta fram ett förslag. Dock noterar vi att vi i alla fall inte bjudits in till några samtal om detta. En bra idé för att ”kickstarta” ett demokratiråd skulle till exempel kunna vara att styret tillsammans med oppositionen arbetar fram förutsättningarna för ett sådant. Så här mina öppna frågor till kommunstyrelsens ordförande:

Annons

• Vad kan vi förvänta oss när det gäller ett eventuellt framtida demokratiråd?

• Hur långt har styret kommit i förberedelserna för ett demokratiråd?

• När kommer inbjudan?

Lennart Höckert, Socialdemokraterna

Annons
Annons
Annons
Annons