Annons

Hoppas på mindre av enfald och mer av mångfald

När man läser gästkrönikan i TA den 14 februari, ”Politiska gränser”, av Madeleine Brandin, på nätet, så kan man även läsa en kommentar av Bertil Larsson (SÖS).
Debatt • Publicerad 27 februari 2012

För övrigt brukar Brandins krönikor andas tankegångar som i många fall överensstämmer med Söderslättspartiets. Bertil Larsson, som är ledare för Söderslättspartiet, skriver: ”Klockren analys och blandekonomi är det bästa i alla sammanhang och det var denna som byggde Sverige”.

Uttalandet är intressant, såtillvida att det skingrar dimbankarna kring var Söderslättspartiet står rent allmänpolitiskt.

Annons

Socialdemokratiska regeringar efter andra världskriget bedrev en blandekonomisk politik fram till finanskrisen i mitten av 1970-talet. Begreppet blandekonomi innebär en blandning mellan socialistisk statskontrollerad ekonomi och fri marknadsekonomi. Det tog längre tid för Sverige, än andra länder, att komma ur sjuttiotalskrisen, beroende på att man byggt fast sig i ”betongliknande” strukturer. Först Olof Palme, och sedan Ingvar Carlsson försökte komma ur blandekonomin genom att gå in på ”tredje vägens politik”. Dom gjorde ett antal missgrepp vilket innebar att dom ledde in Sverige i sin, genom tidernas, värsta finanskris i början av 1990-talet. Det tog sedan 15–20 år att reda upp den då skapade svenska skuldkrisen, och att åter få ekonomin i en hållbar balans.

I Trelleborgs kommun, efter valet 2010, så förhandlade Söderslättspartiet uppenbarligen med Socialdemokraterna som släppte ifrån sig några ersättarplatser i ett par nämnder. För en utomstående kan det sedan tolkas som en gengåva, att Söderslättspartiet därmed alltid också stödjer Social­demokraternas alla yrkande och voteringar, i Trelleborgs kommunfullmäktige.

Nu har det bland­ekonomiska experimentet förpassat sig till historieböckerna. Hoppas därmed att vi kommer att se mindre av enfald för några få och istället se mera av mångfald för alla, i samband med utvecklingen av Trelleborgs kommun.

Eric Samuelson (M)

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons