Annons

Höjda ingångslöner en ödesfråga

Att jobba som polis innebär att man har ett av Sveriges mest krävande yrken.
Debatt • Publicerad 14 maj 2014
Det har under en längre tid har funnits en frustration bland poliser att arbetsgivaren inte förstår att vi arbetar under hårt tryck och har en mycket pressad arbetssituation, skriver Sophia Willander, polis och ordförande Polisförbundet i Skåne.
Det har under en längre tid har funnits en frustration bland poliser att arbetsgivaren inte förstår att vi arbetar under hårt tryck och har en mycket pressad arbetssituation, skriver Sophia Willander, polis och ordförande Polisförbundet i Skåne.Foto: Foto: Stig-Åke Jönsson / TT

Det är ett ansvarsfullt uppdrag och vi har en arbetsmiljö där vi dagligen bekämpar hot och våld. Rätt omdöme och yrkeskunskap är helt avgörande för ett rättssäkert samhälle. Vi vill att det ska märkas även i lönekuvertet. Dagens 21 300 kronor i lägstalön är en förolämpning mot det tunga ansvaret som nyutexaminerade poliser tar i sitt dagliga arbete.

Det har under en längre tid har funnits en frustration bland poliser att arbetsgivaren inte förstår att vi arbetar under hårt tryck och har en mycket pressad arbetssituation. Vi är engagerade och vill göra ett riktigt bra jobb men upplever att vi inte får förutsättningar att göra det.

Annons

Nu har Sveriges poliser har helt enkelt tröttnat på att inte bli sedda och bekräftade och kämpa på för löner som inte står i paritet med uppdraget.

Denna lönerörelse är en ödesfråga eftersom en del kollegor känner att de inte längre vill jobba kvar i yrket om inte lönerna höjs. Om inte arbetsgivaren tänker om kring sin lönesättning är risken dessutom stor att man inte lyckas rekrytera rätt personer till yrket i framtiden.

Det är tragiskt att polismyndigheterna, vars uppdrag är att bekämpa brott, upprätthålla säkerhet och ge människor skydd och annan hjälp, inte har förstånd att värdera polisernas arbete utan istället ser på när kvalificerade yrkesutövare går på knäna.

Det är allvarligt och både arbetsgivare och politiker borde lyssna. Till skillnad från vår arbetsgivare har människor i Sverige förstått att vi har för låga löner. Det visar en färsk Sifo-undersökning som Polisförbundet gjort.

De har förstått att den kunskap som nyutexaminerade poliser har med sig är värd minst 25 000 kronor i månaden. De har förstått att vårt yrkeskunnande kan göra skillnad i deras liv och dra ned samhällskostnaderna. Att vår arbetsgivare inte förstått att samma sak är visar brist på både lyhördhet och ansvar. Det handlar inte bara om löner för enskilda poliser. Det handlar om vilken poliskår samhället behöver i framtiden.

Nilla Olsson
Sophia Willander, Polis och ordförande Polisförbundet i Skåne
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons