Höj statusen på läraryrket

En tredjedel av lärarna går i pension i Trelleborgs kommun inom tio år, varifrån ska de nya komma?

Debatt • Publicerad 12 september 2013
Skickliga lärare får barn och ungdomar att växa till engagerade samhällsmedborgare, skriver Madelene Carlström, Lärarförbundet.
Skickliga lärare får barn och ungdomar att växa till engagerade samhällsmedborgare, skriver Madelene Carlström, Lärarförbundet.Foto: Foto: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX

Att Sverige står inför en nationell lärarkris börjar stå klart för de flesta. Med stora pensionsavgångar och lågt intresse för lärarutbildningen riskerar lärarkrisen att fördjupas. Det kommer att drabba även Trelleborgs kommun.För att eleverna ska få den bästa utbildningen behövs de bästa lärarna. Skickliga lärare får barn och ungdomar att växa till engagerade samhällsmedborgare. Men motsatsen kan ge allvarliga konsekvenser inte bara för barnen utan i ett längre perspektiv för hela samhället. 

Trelleborgs kommun kommer bara med hänsyn till pensionsavgångarna att behöva rekrytera ett hundratal lärare det närmaste decenniet. Vägen till att rekrytera lärare går i stor utsträckning via ett förbättrat löneläge. För att vår kommun ska hävda sig i konkurrensen måste de ledande politikerna därför satsa långsiktigt för att höja lärarlönerna och därmed statusen på läraryrket. Nu är det upp till bevis.


Satsa på lärarna, så satsar ni på framtiden!


Nilla Olsson
Madelene CarlströmLärarförbundet Trelleborg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.