Annons

Höj lönerna till kvinnor nu

Den 8 mars är internationella kvinnodagen, på denna dagen kräver vi i Kommunistiska partiet inga fler kvinnliga direktörer eller styrelseledamöter.
Debatt • Publicerad 8 mars 2012

Vi kräver istället höjda kvinnolöner. Till och med att de 3,6 miljonerna genast skall utbetalas till kvinnorna. Tro det eller ej, men 3,6 miljoner kronor, så mycket mindre tjänar den genomsnittliga kvinnan jämfört med den genomsnittliga mannen under sin livstid.

Skall vi tala i procent så betyder detta att kvinnor i Sverige tjänar 28 procent mindre än männen. Dessa siffror bygger på att lönerna inte räknats upp till heltid. Denna siffran visar mer av verkligheten då endast 49 procent av kvinnorna mot 72 procent av männen arbetar heltid.

Annons

Skulle någon moderat uppröras över att deras regim i Sverige inte kan betyda sådana orättvisor för kvinnorna, kan vi strunta i den orättvisan att kvinnor arbetar mer halvtid än heltid. Om vi inte räknar med det så blir förlusten för kvinnorna ”bara” 2,1 miljoner på en livstid.

Fortfarande en otrolig summa att förlora bara för att man råkade födas till fel kön. Frågan är om Moderaterna kan förklara bort det med att man gjort fel val i livet, privata pensionsval eller inte varit duktig i skola?

Jämställdheten behöver inga skattesubventioner för städtjänster åt de rika för att ett fåtal kvinnor skall göra karriär. Utan det det behövs rejält höjda kvinnolöner. Högre löner till undersköterskor, barnskötare, restaurangbiträden, städare, sjuksköterskor, handelsanställda, lärare och alla andra kvinnor som berövas den otroliga summan av 3,6 miljoner!

Höj kvinnolönerna nu!

Dennis Andersson

Kommunistiska partiet

Trelleborg

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons