Annons

Högre lärarlöner och bättre skola för eleverna

Sveriges kommuner och landsting, SKL, vill ha en skola där elevers resultat förbättras och alla når uppsatta mål.
Debatt • Publicerad 9 april 2010

Samtidigt behöver lärarna arbeta på ett sätt som motverkar stress och som möjliggör att alla elever blir sedda. För att klara dessa utmaningar måste möjligheterna att skapa en modern arbetsorganisation som sätter elevernas behov i fokus öka.

Från våra medlemmar, Sveriges kommuner, har SKL under lång tid fått tydliga signaler om att dagens avtal med lärarorganisationerna inte fungerar bra. Samtliga partier i SKL:s arbetsutskott och förhandlingsdelegation har därför drivit frågan om att dagens arbetstidsavtal med lärarna behöver ändras.

Annons

Vi vill nu ge lärarförbunden ett konkret erbjudande. Vi är beredda att ge en utfästelse på central nivå om ett högre löneökningsutrymme lokalt på de skolor där man vill göra förändringar i arbetsorganisationen. Vi lovar helt enkelt högre löner i utbyte mot att lärarnas organisationer aktivt medverkar till att vi får ett nytt avtal som utgår från verksamhetens och elevernas bästa.

Rektorerna måste inom ramen för det totala antalet timmar som lärarna arbetar kunna fördela uppdrag och arbetsuppgifter på ett mer flexibelt sätt, både över veckan och året och mellan olika lärare.

Vi vill också att skolorna ska kunna använda den arbetstidsform som passar verksamheten på den enskilda skolan bäst - ferieanställning eller emesteranställning. Skolledningen, i samråd med lärarna, ska avgöra om några eller flera lärare på skolan ska jobba 40-timmarsvecka med vanlig semester istället för som idag: att all arbetstid koncentreras till terminerna. 

När det gäller lönen är vi också tydliga, bra medarbetare ska ha bra lön. Detta förutsätter ökad lönespridning där arbetsgivaren lokalt kan ge bäst lön och löneutveckling till de medarbetare som bidrar till att verksamhetens mål nås.

Vi och våra fackliga motparter är överens om att lärarna är skolans främsta resurs. Det borde också vara ett gemensamt intresse för oss att de kommunala skolorna och de privata friskolekoncernerna har rättvisa konkurrensförutsättningar. Så är det inte idag då många friskolekoncerner redan fått denna typ av arbetstidsavtal men inte kommunerna.

Genom att SKL erbjuder ett avtal med högre löner till dem som aktivt medverkar till att skapa en modern arbetsorganisation, vill vi ge lärarförbunden en möjlighet att välja; vill de ha högre löner för sina medlemmar i utbyte mot att arbetstiden bättre kan anpassas till elevernas behov?

Nu är det upp till de två lärarförbunden att ta ställning till vad de vill prioritera i de fortsatta förhandlingarna.

Anders Knape

ordförande SKL och gruppledare för Moderaterna

Carola Gunnarsson

Annons

1:e vice ordförande SKL och gruppledare för Centerpartiet

Ilmar Reepalu

2:e vice ordförande SKL och gruppledare för Socialdemokraterna

Anders Sellström

ledamot AU och gruppledare för Kristdemokraterna

Ingela Gardner Sundström (M)

ordförande i Förhandlingsdelegationen

Heléne Fritzon (S)

vice ordförande i Förhandlingsdelegationen

Eskil Johansson (C)

2:e vice ordförande i Förhandlingsdelegationen

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons