Annons

Högervriden moderat politik

Svar till Mats Svensson (den 12 december).
Debatt • Publicerad 17 december 2013
Trelleborg AB flyttar sin produktion till ett annat land, arbetarna blir arbetslösa, men direktörerna sitter kvar och räknar om vinsterna, skriver Andreas Persson.
Trelleborg AB flyttar sin produktion till ett annat land, arbetarna blir arbetslösa, men direktörerna sitter kvar och räknar om vinsterna, skriver Andreas Persson.Foto: 

Visst var det under 1970-talet som vi svenskar stod med öppna armar och tog emot arbetskraft från andra länder, arbetskraft från länder från öst. Människor med andra kulturer!

Men på den tiden blomstrade ekonomin och landets industri var ledande i världen.

Annons

Vi hade inga ekonomiska problem och det fanns gott om jobb.

Men i takt med att saker går sämre, ekonomin blir sämre och arbetslösheten ökar, blir folket otåliga och så vill man skylla på något!

Vad är då enklast att skylla på?

De skyller på invandrarna som kommer hit och tar våra jobb eller varför inte politikerna som lurar folket på skattepengar. Jag tror vi har hört det mesta.

Nu nämner du tre branscher, sjöfarten, byggbranschen samt transportbranschen. Då jag inte är insatt i dessa branscher vill jag inte uttala mig om dess situationer, men du nämnde inte industrin!

För visst är det intressant, att Sverige på 1970-talet var en ledande industrination och nu brottas vi med arbetslöshet.

Varför hände det?

I min barndom, sa jag att jag aldrig skulle börja jobba på Gummifabriken i Trelleborg. När jag sedan var 19 år fyllda stod min tjej med en oplanerad graviditet och mina planer på att åka utomlands och jobba och spela rugby förändrades.

För visst är det så, att vi svenskar ser det som en självklarhet att vi ska kunna söka ett jobb runt om i världen. Men ansvarstagande som jag är, sökte jag arbete, och hamnade på... Trelleborg AB... Trelleborgs gummifabrik.

Där började jag jobba på däck avdelningen, den avdelningen finns inte längre i Trelleborg. Jag och mitt skift var de sista någonsin att stämpla ut från denna produktion i Trelleborg.

Annons

Vad hände med däckavdelningen då? Jo!

Den flyttades till Sri lanka.

Varför flyttade man en produktiv tillverkande fabrik till ett annat land!

Var det invandrarnas fel, eller politikernas?

Eller är det så, att man flyttade det för lönsamhetens skull.

Med andra ord, så den fete direktörens plånbok kunde bli fetare.

Och är det inte så att de flesta företag arbetar för att tjäna mer och mer pengar...

Så vad händer då när stora företag som Volvo, Trelleborg AB flyttar sin produktion till ett annat land. Jo arbetarna blir arbetslösa, men direktörerna sitter kvar och räknar om vinsterna.

Du kallar det den vita slavhandeln, jag kallar den högervriden moderat politik.

Därför gör det mig så ont i hjärtat när jag ser mina arbetskollegor sälja sig för 200 kronor mer i månaden för en röst på Reinfeilt o Co:s jobbskatteavdrag.

Annons

Om vi leker med tanken att Trelleborgs AB varit tvungna att följa det svenska kollektiv avtal med sina nya anställda i Sri Lanka, hade de då flyttat?

Nej, tror jag! Hade de inte flyttat hade vi haft mindre arbetslöshet!

Lek nu med tanken att du måste betala din bulgariska chaufför lika mycket som du måste betala din svenska. Vem anställer du?

Eller att om du måste betala de polska hantverkarna lika mycket som du måste betala den svenska byggfirman. Vem anställer du?

Först då kan vi börja arbeta på lika villkor.

Själklart ska vi öppna dörrarna för folk att söka arbeten, lika mycket som jag ska ha rätten att åka utomlands och kunna jobba.

Men då ska de vara på lika villkor. Inte ska det dumpas med löner och säkerhet! Jag håller med dig till 100 procent om människors lika värden men frågan är om det svenska folket klarar av den fria konkurrensen.

Nilla Olsson
Andreas Persson (S)
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons