Annons

Högerstyret medger att sparkraven hotar patientsäkerheten på lasarettet

Lasarettet i Trelleborg har inte fått realistiska förutsättningar för att ge god vård och samtidigt hålla budget.
Publicerad 19 juni 2023
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Lasarettet i Trelleborg har inte fått realistiska förutsättningar för att ge god vård och samtidigt hålla budget, skriver Birgitta Almroth (S).
Lasarettet i Trelleborg har inte fått realistiska förutsättningar för att ge god vård och samtidigt hålla budget, skriver Birgitta Almroth (S).Foto: Mårten Svemark

Detta slår förvånande nog styret själv fast i en handlingsplan som fastställdes på senaste sjukhusstyrelsemötet. Där går det att läsa att årets ekonomiska underskott inte är möjligt att hämta hem utan att det allvarligt skulle påverka patientsäkerheten.

Vi socialdemokrater har tidigare påpekat just detta och varnat för att den stora underfinansieringen av lasarettet kan komma att gå ut över både patienter och sjukvårdspersonal. Revisionen i Region Skåne har också riktat liknande kritik mot att sjukhusstyrelsernas budgettilldelning inte är realistisk.

Annons

Men det ekonomiska läget ser i år kärvare ut än tidigare år med en prognostiserad underfinansiering av Trelleborgs lasarett på hela 110 miljoner kronor för 2023. Det är en rekordstor underfinansiering.

Men trots att högerpartierna som styr lasarettet i Trelleborg är medvetna om att deras underfinansiering kan hota patientsäkerheten och att revisionen underkänner upplägget, verkar de inte vilja göra något för att mildra sparkraven. Vi socialdemokrater står inte bakom denna hantering av Trelleborgs lasarett. Lasarettet, som är oerhört viktigt för Trelleborg och för hela Skåne, förtjänar bättre förutsättningar.

”Lasarettet, som är oerhört viktigt för Trelleborg och för hela Skåne, förtjänar bättre förutsättningar.”
Birgitta Almroth (S), andre vice ordförande i sjukhusstyrelse Trelleborg

Det har bara gått lite drygt ett år sedan pandemin och redan är sparkraven större än någonsin. Så vill vi socialdemokrater inte ha det. Vi har tidigare krävt att sjukhusstyrelsen skulle tillskriva regionstyrelsen och begära men mer realistisk budget. Det krävs mer pengar helt enkelt. Detta har inte hörsammats av de styrande partierna i sjukhusstyrelsen trots att de inser att budgeten inte går att få i balans utan att det går ut över patientsäkerheten.

Birgitta Almroth (S), andre vice ordförande i sjukhusstyrelse Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons