Annons

Hemmasnickrade tolkningar

Nyligen har det varit två mycket intressanta möten i Trelleborg.
Debatt • Publicerad 21 februari 2014

Vid det ena mötet presenterades FÖP 2025 med fokus på ringväg och östlig hamnanslutning speciellt för hamngruppen i Rådhuset. Under det andra mötet som anordnades av TA i Malmrossalen debatterades vägskäl/vägval (ett stort tack till TA för arrangemanget).

Under TA-debatten framkom kommunalrådets/hamnchefens hemmasnickrade tolkning av Miljödomstolens tillstånd från 2010. Det står inte uttryckligen att man inte får köra till hamnen från öster och därmed går det att bygga en ny anslutning i öst. Även en av kommunens tjänstemän, har efter FÖP-mötet, förklarat sin syn. Bygger man den östliga infarten utmed järnvägsviadukten över väg 9 så påverkas inte grundvattnet och därmed behövs ingen ny vattendom. Miljödomstolens formulering är i klartext: Prövningen omfattar frågan om ett nytt och utökat tillstånd till vattenverksamhet och hamnverksamhet. Prövningen omfattar inte frågan om en ny östlig infart till hamnområdet kan godtas. (MD Dom sid. 90). Tillståndet gäller alltså för nu rådande vägsträckningar.

Annons

Den stora uppslutningen på de båda mötena visar att det är väldigt många kommuninvånare som berörs av infarts- och ringvägsplanerna. Även från politiskt håll finns det kritiska röster. Under debatten tog Emil Samnegård (MP) upp Tyréns utredning som uppenbarligen inte tittar på helheten med östlig infart och ringväg när jämförelse görs med en västlig infart.

Omarbetningen av den fördjupade översiktsplanen går i raketfart. Det finns inte ens tid att invänta den pågående åtgärdsvalsstudien där både Trafikverket och länsstyrelsen deltar (två myndigheter som sågade bland annat ringvägen i FÖP 2030).


I krig med myndigheterna, det vill säga utan en färdig åtgärdsvalsstudie, vill kommunen genom kreativa tolkningar och utredningar med förbeställda svar hasta fram en FÖP som skall ligga till grund för beslut flera år framöver. Det ser mer ut som ett korthus än ett långsiktigt och seriöst och väl förankrat planeringsarbete.

Nilla Olsson
Mikael Areskoug, Hamngruppen
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons