Annons

Helmuth lurar ingen utom sina partikamrater!

Svar till Helmuth Petersén (SD) (den 21 augusti).
Publicerad 30 augusti 2018
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bertil Larsson (SÖS) klargör i sitt inlägg att motioner läggs i kommunfullmäktige, inte i kommunstyrelsen.
Bertil Larsson (SÖS) klargör i sitt inlägg att motioner läggs i kommunfullmäktige, inte i kommunstyrelsen.Foto: Lars Thulin

Nej Helmuth, när du som oppositionsråd inte bryr dig om att föra fram ditt partis politiska frågor så är det inte bara ett svek mot SD:s anhängare utan också mot de demokratiska grunderna. I kommunstyrelsen lyfts och bereds olika frågor som ska till kommunfullmäktige för beslut och vidare utredning i förvaltningarna. Under denna mandatperiod har du eller ditt parti inte lagt ett enda eget förslag. Förmodligen har ni inte heller studerat Kvartettens eftersom SD aldrig aktivt deltagit i kommunstyrelsen genom att lägga egna motförslag.

Visst kan det vara så att tystnaden och passiviteten beror på att Kvartettens tankar varit så bra att inget fanns att tillägga eller opponera sig emot. Det andra oppositionsrådet, Rubin (M), har däremot varit aktiv så visst går det att vara delaktig, bara man vill och orkar läsa på lite.

Annons

Helmuths snyftningar om att SD inte får tid att läsa sig in på frågorna, på sin egen kammare, är rent nys. Partiet har en tillsynsplats och har på så vis samma tillgång till information som alla andra partier, dock utan att ha rösträtt. Ni vet vilka ärenden som kommer upp på nästkommande kommunstyrelsesammanträde. Så att påstå att ni inte får närvara och inte blir informerade är inget annat än en ren lögn. Och ytterligare ett försök att dra på den nu så slitna offerkoftan och bevisa visa hur utstötta SD och Helmuth är.

Ditt lätt desperata försök att blanda bort korten genom att påstå att SD:s förslag är motioner visar en bristande kunskap om de politiska gångarna och när sådana kan läggas. En upplysning till dig Helmuth – motioner lägger man i kommunfullmäktige, inte i kommunstyrelsen. Kommunfullmäktiges ledamöter bestämmer sedan om och hur motionen ska behandlas och vilken nämnd som är bäst lämpad att göra det innan motionen kommer tillbaka för beslut i kommunfullmäktige. Svårare än så är det inte Helmuth. Att sedan samtliga era motioner röstats ner i kommunfullmäktige säger väl en hel del om hur verklighetsfrämmande och dålig förankrade i en demokrati de varit. Jag har varit en av många som insett det och röstat emot. Tur är väl att de flesta andra i kommunfullmäktige är av samma åsikt som jag.

Slutligen skulle jag vilja be dig undvika att ge dig in i ekonomiska diskussioner om timlön hit eller dit. Som jag sagt tidigare så är det hög tid för dig att göra skäl för din lön och delta i den demokratiska processen. Inte bara sitta bredvid och slänga ur dig påståenden som du varken har belägg för eller förstånd att försvara.

En rak fråga Helmuth, det sägs att ni har ambitioner på att bli ett stödparti till M om ni tillsammans får majoritet? I så fall vore det klädsamt att säga det nu så att era nyvunna sympatisörer från S får en chans att se ert rätta jag – ett borgerligt lydparti, återigen utan egentligt inflytande.

Bertil Larsson (SÖS)

vice ordförande kommunstyrelsen

Annons
Annons
Annons
Annons