Annons

Hellre vid köksbordet än i riksdagen

Jämställdhet innebär att kön inte ska medföra ett omotiverat hinder för personlig utveckling, att kvinnor och män ska ha samma möjligheter.
Debatt • Publicerad 16 juli 2009

Jämställdhet innebär inte att staten ska gå in och styra vem av föräldrarna som är hemma med barnen, varken under föräldraledigheten eller vid vård av sjukt barn (VAB).

Sverige har idag en föräldraförsäkring där dagarna kan delas lika mellan föräldrarna. Men där en förälder även kan överlåta sina dagar till den andra föräldern, förutom 60 dagar som är reserverade för vardera föräldern.

Annons

Idag höjs dock allt fler röster för att individualisera föräldraförsäkringen, där staten skulle tvinga parterna att dela lika på försäkringen. Om ena parten inte tar ut sin del så går den förlorad. Anledningen skulle vara att statistiken visar att männen endast tar ut cirka 20 procent av föräldraledigheten och att 60 procent av männen inte tar ut någon föräldraledighet alls under barnens första år.

I debatten framförs från Feministiskt Initiativ att ansvar för föräldraledighet och vård av sjukt barn inte längre skall ligga på kvinnan. Det är inte självklart att detta är kvinnans domän, eller att män på något sätt är mindre rustade att sköta omsorg av sina barn.

Socialdemokrater menar i en riksdagsmotion att den viktigaste jämställdhetsfrågan i Sverige idag är kvinnors och mäns möjligheter att förena familjeliv med yrkesliv, politiskt engagemang och andra intressen. Att den nuvarande föräldraförsäkringen konserverar förlegade könsroller.

Till och med en moderat arbetsgrupp noterar att det på sikt kan krävas en ökad individualisering av föräldraförsäkringen för att uppnå målet med ett jämställt föräldraskap och en jämställd arbetsmarknad.

I sann liberal anda kan jag inte acceptera att staten ska bestämma över svenska familjers beslut. All form av statlig inblandning i den privata sfären ska minimeras.

Att hävda jämställdheten som grund för klåfingrigheten anser jag snarare vara en skymf för den svenska befolkningen. Vem är inte bättre på att ta samtalet med våra respektive män än vi själva? Vem är inte bättre på att ta samtalet med respektive fru än männen själva?

Om föräldraförsäkringen ska ändras åt något håll, så ska det vara till att göra den helt oreglerad igen. Det naturliga är att låta varje familj bestämma utifrån sina egna villkor och önskemål. För vem kan dem bättre än familjerna själva?

Linda Andersson

Ordförande Moderatkvinnorna i Skåne

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons