Annons

Havererat europrojekt

Det EU-ledningen och ministerrådet inte fattat är att ekonomer och jurister skall vara politikernas tjänare, inte topprida dem. Det skriver socialdemokraten Sten Björk om den pågående eurokrisen.
Debatt • Publicerad 31 maj 2012
”Euron skulle vara ett projekt med primärt ansvar för att medborgarna inte lider nöd. Det har blivit tvärtom.” Arkiv: Michael Probst 2012
”Euron skulle vara ett projekt med primärt ansvar för att medborgarna inte lider nöd. Det har blivit tvärtom.” Arkiv: Michael Probst 2012Foto: 

Överallt förknippas EU nu med arbetslöshet, social nedrustning, sänkta pensioner, sänkta löner, ja för många misär. Det är dags att bygga gemenskapen på mer moderna tankar, inte fortsätta skapa en maktapparat på lerfötter och stöpa om verkligheten för att passa till regelverket. Ekonomernas moderniseringar är, precis som här, gammalmodiga och får allt att gå i stå.

Svårigheterna har inte bara drabbat länder som ”fuskat med ekonomin” som Grekland och i viss mån Italien och Frankrike utan även ekonomiskt stabila länder med stadgad ekonomisk disciplin såsom Spanien och Irland.

Annons

Medlemsländerna har avsvurit sig penningpolitiken med räntevapnet mot ekonomisk instabilitet, och gjort euron till gemensam nämnare för högindustriella länder som Tyskland. Är det någon som är förvånad att det inte funkar?

Istället för att se verkligheten går man vidare för att införa en gemensam finanspolitik. Alla medlemsländer skall stöpas i en ram trots att de har helt olika faktiska ekonomiska förhållanden. Tyska tankar kommer att reglera hela europaområdet trots att de knappast passar för att utveckla ett näringsliv varken i Norrland, grekiska inlandet eller på Irland.

Överväganden måste börja göras närmare de marknader som skall regleras och påverkas. Politiker, ekonomer och tidningar odlar skenbilden av ett fungerande euro-område. Det kommer att få hela EU-skeppet att gå på grund. Mod att ifrågasätta denna lösning har få. Och då får man slåss mot prestigefyllda tuppar/hönor.

Se valutslagen i Grekland och Frankrike som en demokratisk seger, att säga nej till Bryssel som krävt oanständiga uppoffringar av landets folk. Euron skulle vara ett projekt med primärt ansvar för att medborgarna inte lider nöd.

Det har blivit tvärtom. Anders Borg kan inte rädda Europa. Grekiska skolbarn svimmar av hunger i skolan. Folket är bara till besvär. De röstar fel, protesterar, blir desperata. För ekonomerna är det lätt. Men vilka blir de sociala effekterna, de politiska? Ekonomiskt kaos. Människors sparpengar utraderas, alla lever i osäkerhet och nöd. Och sen? Ännu mer främlingsfientlighet, rasism, nationalism? Ett Portugal som lämnar euron, ett Spanien?

De politiska konsekvenserna av helt avgörande beslut är nu inte ens en faktor. Det EU-ledningen och ministerrådet inte fattat är att ekonomer och jurister skall vara politikernas tjänare, inte topprida dem. Om man anser demokratin viktig att slå vakt om. I EU-parlamentet och i länder som tillhör denna union.

Sten Björk (S)

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons