Annons

Hästar behövs för en levande landsbygd

I Sverige finns tiotusentals företagare inom hästnäringen som bidrar till en levande landsbygd och skapar fler jobb.
Publicerad 7 maj 2019
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
I början på året blev det klart att ridsport kommer kunna räknas som friskvård.
I början på året blev det klart att ridsport kommer kunna räknas som friskvård.Foto: Sprisse Nilsson

Centerpartiet vill göra det enklare för dem genom att minska regelkrånglet, göra det billigare att anställa och slopa bygglovskravet för byggnader kopplade till hästverksamhet.

Den svenska hästnäringen skapar enligt Hästnäringens Nationella Stiftelse 31,3 miljarder kronor i direkt omsättning och om man inkluderar omsättning från branscher som är beroende av hästen uppnås hela 72 miljarder – vilket är lika mycket som hela ICA Sverige.

Annons

I sysselsättning kan det översättas till 38 000 helårstjänster som arbetar med allt från trav och avel till ridskolor och hästturism men även foder, utrustning, byggnader, hovslagare och veterinärer.

I början på året blev det klart att ridsport kommer kunna räknas som friskvård. Det är en fråga vi i Centerpartiet har drivit och det är en väldigt bra början. Hästföretagande och ridturism är en viktig del av det svenska näringslivet, men vi behöver göra mer för att underlätta för dessa näringar.

Det måste bli enklare att starta och driva företag – speciellt på landsbygden. Centerpartiet vill därför minska regelkrånglet för företagare samt göra det billigare att anställa unga som vill arbeta med hästar.

I dag behöver man inte bygglov när man uppför byggnader som är kopplade till lantbruksverksamhet.

Det är bra. Men Centerpartiet tycker att ännu fler företagslokaler på landsbygden bör undantas från kravet på bygglov, bland annat hästnäringens.

Många expanderar sin verksamhet och behöver bygga stall och ridhus – vi vill underlätta för det och uppmuntra företagandet.

Hästar behövs för en levande landsbygd. De finns i vår vardag för både sport och fritid, bidrar till att hålla landskapet öppet och ger många unga människor ansvaret att sköta ett levande djur.

Genom fler insatser för att minska regelkrångel, göra det billigare att anställa och enklare att bygga stall och ridhus kan hästnäringen växa och skapa många fler jobb.

Kristina Yngwe (C)

riksdagsledamot och landsbygdspolitisk talesperson

Annons

Mats Sjöslätt (C)

ledamot i samhällsbyggnadsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons