Annons

Har vår kära femklöver kastat in handduken?

Debatt • Publicerad 14 april 2014

Vi har tidigare läst i tidningen att det finns ett stort underskott i Trelleborg för att tillgodose barn med särskilda behov. Till råga på det har vi folkvalda politiker fått höra av rektorerna, att de tvingas ta resurser från den ordinarie verksamheten för att försöka tillgodose dessa barns behov. Dock räcker resurserna sällan, och de säger även att det räcker knappt till toppen på isberget. Så inte nog med att det finns för lite resurser, så skärs alltså det ner på den ordinarie verksamheten också. Det drabbar alltså alla barn.

Nu när dessa nyheter är ute för allmänheten finns det ju ett extra tryck från media och folket om hur vidare vi ska lösa detta.

Annons

Jag säger vi, för det är vad vi är 'bildningsnämnden' som ska vara, politiker som värnar om Trelleborgs barns bästa. Därför såg vi socialdemokrater väldigt mycket fram emot de planerade budgetdagar för nämnden. Vi socialdemokrater representerade fem ordinarie ledamöter samt en ersättare. Vi var totalt sex engagerade socialdemokrater som ville diskutera budgeten för skolan. Hör nu och häpna, ingen centerpartist eller folkpartist förmådde sig att deltaga, jo dag två dök en folkpartist upp men endast en kristendemokrat dök upp, och den moderata uppslutningen var inget att jubla för, med en närvaro på två personer. Miljöpartisterna kom med sin fulla styrka, men deras samarbete med femklövern verkar vara nära slutet. Har femklövern kastat in handduken?

Verksamhetschef Barbro Melander kommer snart lämna skutan, och hon lämnar ett stort frågetecken om kostnaderna till barnen, barnen med särskilda behov.

Vi kan bara spekulera i nuläget, men har alliansen eller femklövern gett upp. Tänker de lämna över skutan med minus i kassan. Är det så, att vi socialdemokrater kommer tvingas städa upp efter de borgliga skattesänkningarna. Skattesänkningar som tydligt satt sina spår.

Den stora diskussionen på budgetsamtalet har varit att skolor just varit tvungna att prioritera sin budget på olika barns behov. Vissa rektorer har även kalkylerat sitt behov för verksamhetschefen och tydligt visat att man är behov av att anställa fler personal för att tillgodose barns behov. Dessa kalkyler av behov har vi socialdemokrater i nämnden inte fått någon vetskap av. Denna information har alltså verksamhets chef och nämndsordförande valt att inte dela med oppositionen.

Vi socialdemokrater förstår vikten med att diskutera budgeten för skolverksamheten, vi tar detta underskott på 36 miljoner kronor på högsta allvar.

Skolan är den viktigaste verksamheten vi har i kommunen, och att inte deltaga i budget arbetet är oerhört respektlöst, framförallt med tanke på detta horribla underskott som vi fått höra angående barn med särskild stöd.

Ett stort tack till alla rektorer som presenterade sin skola och inte dolde att det saknades resurser. Ska vi bli en framgångsrik skolkommun så måste vi spela med öppna kort, för Vi socialdemokrater vill att trelleborg ska profilera sig som en framgångsrik skolstad.

En framgångsrik skolstad, bygger vi tillsammans.

Louise Löfgren
Andreas Persson (S)
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons