Annons

Har sociala medier en bortre gräns för hat och hot?

Vårt samhälle utvecklas ständigt och de flesta människorna tror säkert att det skulle finnas någon form av bortre gräns när det gäller hot och hat i de sociala medierna.
Publicerad 24 april 2021
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Låt bli att skriva något i sociala medier som Du inte vågar säga direkt till personen, uppmanar Ola Olsson (C).
Låt bli att skriva något i sociala medier som Du inte vågar säga direkt till personen, uppmanar Ola Olsson (C).Foto: Jessica Gow/TT

Personer i ledande ställning på folkhälsomyndigheten har en hotbild mot sig och i vissa fall sina anhöriga och enligt uppgift från TT så har de fått polisbeskydd. Dessa vidrigheter som ofta i organiserad form drabbar människor i viktiga, men utsatta positioner saknar all form av begränsningar. Var är det för ett land vi håller på att skapa undrar många av oss? Vad är det för människor som sitter vid sina datorer och skickar iväg dessa hot mot ledande personer och andra? I längden kommer detta leda till att ingen vill ta sig ann ledande uppdrag och då utarmas demokratin.

Det är oroväckande och intressant att vissa tar sig rätten att skicka eller uttala sina hotelser i stället för att framföra sina invändningar på ett rimligt sätt. Runt om på den svenska landsbygden lever lantbrukare i ständig oro för intrång i djurstall, hotfulla telefonsamtal och hatiska kommentarer i sociala medier. Skall inte vi i vårt samhälle slå vakt om denna grupp engagerade och arbetande människor så att de kan utföra sina viktiga uppgifter utan att bli hotade?

Annons

Samhället måste ta krafttag mot dessa aktivister. Vi kan inte blunda för människor som med olika ideologier som ursäkt, anser sig ha rätt till hot, hat och våld mot andra. Vi måste alla hålla fast vid principen att det är riksdagen som stiftar lagar och åsiktskampen ska föras enligt demokratins spelregler, alternativet är enligt mig förödande.

”Därför är det fullständigt avgörande för vårt land att vi har trovärdiga etablerade medier som kan belysa verkligheten.”
Ola Olsson (C)

Riskerna har ökat i de sociala medierna, där enskilda vittnesmål lätt kan göras till något större. Därför är det fullständigt avgörande för vårt land att vi har trovärdiga etablerade medier som kan belysa verkligheten. I dag påverkas tidningsmarknaden av sviktande annonsintäkter och abonnemang som gör att många seriösa lokaltidningar har bekymmer med sin verksamhet. Den oberoende journalistkåren är viktig, en journalistkår som inte viker sig för påhopp, hot och kränkningar. Det är viktigt för vår yttrandefrihet.

Detta beteende måste förändras och vi kan börja med oss själva. Låt bli att skriva något i sociala medier som Du inte vågar säga direkt till personen. Behandla dem som Du möter på nätet med respekt och var kritisk till källan. Tänk efter vad vederbörande skriver och vad som är det egentliga syftet. Var och en människa kan säkert argumentera bra för sina idéer utan att för den delen hota eller hata.

Ola Olsson, Centerpartiet Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons