Annons

Här har vi några förslag för Anderslöv

SPI lämnade in en motion till kommunfullmäktige i augusti 2010 med förslag att en ”Utvecklingsgrupp Anderslöv” skulle tillsättas. Förslaget behandlades i kommunstyrelsen den 3 mars 2011.
Debatt • Publicerad 1 april 2011
Foto: 

I beslutet står: ” I Trelleborgs kommuns översiktsplan ÖP 2010, pekas Skegrie- Västra Tommarp, Anderslöv-Alstad och Smygehamn-Beddingestrand ut som utvecklingsorter, dvs orter där den offentliga servicen ska bibehållas och förstärkas och där planeringen ska medge utbyggnader i omfattning och variation efter behov samt möjligheter att stärka och utveckla centrumfunktioner, kollektivtrafik och gc-trafik.

Med anledning av att det i ÖP 2010 redovisas ett antal utvecklingsorter i kommunen är det enligt kommunstyrelsens mening inte lämpligt att särskilt peka ut en av utvecklingsorterna och där föreslå särskilda insatser. I stället bör dialogen med bl.a. Byarådet fortsätta när det gäller att utveckla kommunens byar och tätorter.

Annons

Med hänvisning till vad som framförs ovan föreslår kommunstyrelsen kommunfullmäktige besluta att motionen får anses besvarad”.

Kommunfullmäktige behandlade motionen den 21 mars 2011. Undertecknad uppfattade att kommunfullmäktige helt följde kommunstyrelsens förslag till beslut. Reservation måste lämnas för att jag kan ha missuppfattat detta, då jag följde debatten via radio med risk för hörfel.

Med anledning av varuhuset Thysells nedläggning är det intressant att i Trelleborgs Allehanda den 29 mars läsa att Ulf Bingsgård (M) och Catherine Persson (S) oroar sig för Anderslövs utveckling. Det har förflutit sju dagar sedan kommunfullmäktige hade sitt sammanträde. Protokollet är ännu inte justerat, detta skall ske den 4 april.

Det behövs både förskola och serviceboende i Anderslöv, menar Ulf Bingsgård.

Det behöver inte betyda att det ena skall utesluta det andra. Vi bjuder därför här på några egna förslag: Att etablera en ”företagsby” där våra duktiga småföretagare kan hyra in sig istället för att ha kontoret i bostaden. Ett konferenscenter som är välutrustat med modern teknik borde vara ett bra tillskott för dessa småföretagare och hela kommunen.

Det skulle vara en stor tillgång att även få hit besökare från kringliggande orter då Gästgivaregården och JW:s Café skulle kunna leverera måltider och/eller ta emot konferensgästerna i sina lokaler. Någon del av lokalerna kan användas till utställningslokaler för konst.

Sammantaget skulle sådana etableringar göra att vi får besökare till Anders­löv som sedan passar på att se sig omkring och göra inköp i de affärer som finns här. Förskolor och serviceboende behövs, men tillför inte besökare, som förhoppningsvis spenderar pengar i affärerna så att dessa kan fortleva.

Kristina de Koster (SPI)

Anderslöv

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons