Hamninfart från väster ger fördel för alla

All trovärdighet förloras då man försöker övertyga väljarna med ord som ”ett vansinnigt miljardförslag”, ”trafikanterna gasas ihjäl” eller ”verklighetsfrämmande både ur professionell, teknisk och finansiell synvinkel”.
Debatt • Publicerad 4 juli 2014
Notera att Söderslättspartiet inte är emot en inre ringväg för personbilstrafik, vi anser att man snarast fullföljer från 108:an österut ner till Citygross. Det medför en befriande avlastning av framförallt Hedvägen och Järnvägsgaten-Strandgatan också i nutid, skriver Christian Ottergren (SÖS). Claes Nyberg/Arkiv
Notera att Söderslättspartiet inte är emot en inre ringväg för personbilstrafik, vi anser att man snarast fullföljer från 108:an österut ner till Citygross. Det medför en befriande avlastning av framförallt Hedvägen och Järnvägsgaten-Strandgatan också i nutid, skriver Christian Ottergren (SÖS). Claes Nyberg/ArkivFoto: 

Det finns tunnlar i Sverige och utomlands. På google earth finner man en genomfartstunnel lika den Söderslättspartiet föreslår i Bastia (40 000 invånare) på Korsika. Tung trafik går i tunneln under uteserveringar vid kajkanten, som är befriad från både ljud och avgaser. I Trelleborgs Allehanda (den 20 maj) fanns bild på idyllen. Dublin besöktes av kommunstyrelsen. Man åkte då i en tunnellösning för hamninfart. Ingen information till väljarna om detta. Varför?

Söderslättspartiet bromsar knappast. Vi förordade västlig infart redan 2010. Man leder hamntrafiken från Maglarpsrondellen till Västra Industriområdet och får bort tung trafik från golfbanan – Albäckskogen – västra småbåtshamnen. En turistvänlig entré Trelleborg skapas direkt.

I det centrala hamnområdet föreslår vi tunnel. Undertecknad har 40 års näringslivserfarenhet i stora projekt och kontakter med byggföretag som bygger liknande konstruktioner i bland annat Malmö. Vi kommer fram till att våra förslag kan totalt kosta i samma storleksordning som en östlig infart. Diskussioner med Trelleborgs kommuns tekniska förvaltning bekräftar att våra förslag är genomförbara. Metoden att bygga från markplan benämns “cut and cover” och är välkänd och ger rimlig kostnad. Miljardsiffrorna härrör från konsulter som studerat mycket längre underjordstunnel på 18 meters djup ner under hamnbassängen. Styrande politik har då falskeligen fört fram siffran 2 miljarder, minst och vägrar låta tekniska förvaltningen göra en uppdaterad kostnadsuppskattning av västlig infart. Man vill uppenbarligen varken veta av teknik eller ekonomi. Vid investeringar utvärderar man normalt förutsättningslöst alternativa förslag, men tydligen inte i Trelleborg i det prestigefyllda politiska spelet. De felaktiga 2 miljarderna omnämns i all debatt. Kommunfullmäktige fattar beslut om Fördjupad översiktsplan med felaktig information och avfärdade folkomröstning om västlig eller östlig infart. Anser man inte allmänheten betrodd att förstå frågan?

Vad händer i framtiden?

Västlig infart: Omedelbart kan vi börja. Vi får i nutid Entré Trelleborg. Vi får i nutid ett truckcenter och får bort parkerade lastbilar från hamnytor, som blir tillgängliga för stadsplanering. Vi får i nutid en fungerande översiktsplan, som inkluderar både tillgång till havet och sjöstad.

Östlig infart: En mycket svår förhandling. Myndigheterna har sagt tydligt nej. Det krävs även miljögodkännande med analys av alternativ. Högst troligt att staten inte kommer att ändra uppfattning. Då har man verkligen bromsat stadsutvecklingen. Lastbilarna har fortsatt kört som de gör i dag förbi golfbanan, förbi centralstationen och parkerat i västra hamnområdet. Vad gör man då? Kanske våra förslag får dammas av år 2030.

Slutligen notera att Söderslättspartiet inte är emot en inre ringväg för personbilstrafik, som vi förordade redan 2010. Denna är nu färdigställd från Maglarpsrondellen till 108an. Vi anser att man snarast fullföljer från 108an österut ner till Citygross. Det medför en befriande avlastning av framförallt Hedvägen och Järnvägsgaten-Strandgatan också i nutid.

Nilla Olsson
Christian Ottergren, Söderslättspartiets representant i tekniska nämnden
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.