Annons

Hamnen ska bli en av de främsta i Östersjön

Förutom att Trelleborgs hamn byggs ut pågår det flera förändringar för minska på färjornas miljöpåverkan. Det skriver hamnens vd Tommy Halén och hamnbolagets ordförande Jan Isaksson (M), som idag finns på plats på Hamnens dag för att svara på frågor från besökare.
Debatt • Publicerad 31 augusti 2012
”På Hamnens dag finns det möjlighet för den som vill skriva en hälsning på en sten och sedan placera den inne i vågbrytaren så att den kan bevaras för framtiden.” Arkiv: Tomas Nyberg 2012
”På Hamnens dag finns det möjlighet för den som vill skriva en hälsning på en sten och sedan placera den inne i vågbrytaren så att den kan bevaras för framtiden.” Arkiv: Tomas Nyberg 2012Foto: 

I morgon den 1 september är det Hamnens dag i Trelleborgs hamn. Då har trelleborgarna och alla andra möjlighet att besöka en av Sveriges största hamnar samt Skandinaviens största ro-ro hamn och få en bild av hur hamnen fungerar. Besökarna får även möjlighet att se hur långt vi kommit i arbetet med att utveckla och förnya hamnen.

Sedan lång tid tillbaka har det funnits en hamn i Trelleborg. Under slutet av 1800-talet lades grunden till det som är dagens moderna hamn. Allt sedan dess har det ständigt skett en utveckling av hamnen och färjetrafiken. I dag har vi kommit en bra bit på väg att nå vår målsättning till att göra Trelleborgs hamn till Östersjöns vänligaste, effektivaste och klimatsmartaste hamn.

Annons

Det senaste året har en rad åtgärder genomförts i hamnen. Just nu pågår arbetet med färdigställande av vågbrytare och muddring av hamn- och vändbassängen. Ett arbete som beräknas vara klart under året och som blir en viktig del i vårt arbete med att utveckla hamnen och göra den ännu säkrare, miljövänligare och effektivare. I slutet av året kommer farleden som går från havet och in i hamnen att muddras.

Vågbrytarna byggs för att stå emot havet och skydda fartygen som ligger i hamnen. Åtskilliga miljoner stenar, totalt 600 000 ton, kommer att gå åt för att skapa en säker och hållbar vågbrytare som skall fungera flera generationer framåt.

På Hamnens dag finns det möjlighet för den som vill skriva en hälsning på en sten och sedan placera den inne i vågbrytaren så att den kan bevaras för framtiden.

Parallellt med arbetet att skapa nya vågbrytare har elanslutningar och spillvattenmottagning färdigställts längs med hamnens kajer. Elanslutningen innebär att vi är redo för att koppla färjorna till elnätet när de ligger i hamnen. Vid elanslutning behöver de inte ha motorerna på vilket kommer att minska svavelutsläppen, kväve samt partiklar och förbättra luftkvaliteten i centrala Trelleborg. Spillvattenmottagning gör det möjligt för hamnen att ta hand om fartygens förorenade vatten vilket, tidigare oftast spolats direkt ut i havet när fartygen kommit till havs.

Trelleborgs hamn är med i flera olika EU-projekt där vi får delfinansiering till utvecklingen av hamnen. Hamnen är bland annat huvudansvarig för EU-projektet Clean Baltic Sea Shipping – Cleanship - vilket engagerar cirka 55 kommuner, hamnbolag, rederier och politiska organisationer på olika nivåer runt om Östersjön. Det gemensamma målet är att minska utsläppen från sjöfarten i Östersjön och därmed minska påverkan på klimat och miljö.

Detta är några exempel på vad som har hänt i Trelleborgs hamn sedan vi förra året genomförde Hamnens dag.

Just nu undersöker vi vilka möjligheter det finns för Trelleborgs hamn att uppföra ett antal vindkraftverk. Byggandet av vindkraftverk ligger helt i linje med vår målsättning att skapa Östersjöns modernaste och klimatsmartaste hamn.

Vindkraftverk i hamnen skulle vara de första av sitt slag i Sverige och ge en tydlig signal då det gäller målsättningen med att utveckla vår hamn till en av de främsta inom olika områden i Östersjön.

Hoppas att vi kan ses den 1 september. Vi vill bjuda in alla trelleborgare till att ta del av sin hamns utveckling, ha möjlighet att ställa frågor, få svar på de funderingar som finns, följa med på rundvandring och även ha möjlighet att själv lägga sin unika sten i vågbrytarna.

Tommy Halén

Annons

vd Trelleborgs hamns AB

Jan Isaksson (M)

styrelseordförande i Trelleborgs hamn AB

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons