Annons

Hälsoval gav mer läkartid

Skåningen har från den 1 maj 2009 fått helt nya möjligheter att välja vårdgivare. Då infördes Hälsoval Skåne.
Debatt • Publicerad 25 mars 2010

Syftet var att öka tillgängligheten i närsjukvården samtidigt som personalen skulle ges möjligheter att utveckla verksamheten.

Sjukvårdspolitikerna har varit väl medvetna om medborgarnas klagomål om att det var svårt att komma fram på telefon till sin vårdcentral och att vårdköerna var långa.

Annons

Allianspartierna tillsammans med Miljöpartiet, ”Femklövern”, tog därför initiativ till denna reform.

Nyligen redovisade ansvariga tjänstemän hur det gått med Hälsoval Skåne under 2009.

Bland de viktigaste iakttagelserna kan nämnas att 25 nya vårdenheter etablerats under året varav fyra under hösten och två för start under 2010. 120 000 patienter bytte vårdenhet vilket innebär att var tionde skåning aktivt utnyttjat sin valmöjlighet. Det totala antalet besök ökade med 6,6 procent exklusive vaccinationer. Läkarbesöken ökade på vårdenheterna med 6,4 procent. Många vårdenheter har förlängda öppettider. När det gäller patienternas helhetsintryck av vårdcentralerna har Region Skåne blivit tredje bästa landsting i Sverige.

Som sjukvårdspolitiker vill vi gärna lägga till att det skett en attitydförändring som bland annat visar sig i en omfattande annonsering för att locka patienter till sig. Det kan exempelvis vara annonser med budskapet ”öppet när du har tid” som innebär kvällsöppet. Vi sjukvårdspolitiker som var med under förra mandatperioden kommer ihåg vilka svårigheter det var att få offentligt drivna vårdcentralerna att acceptera kvällsöppet. Attitydförändringen kan också handla om möjligheter att ringa direkt till sin specialistläkare för tidsbokning och rådgivning.

Tillgängligheten har uppenbarligen ökat och det är särskilt roligt eftersom det ytterst var det syfte som vi politiker ville uppnå.

Med tanke på att vårdenheternas enda ersättning är den ersättning man får för varje listad patient är det kanske inte så konstigt att vårdenheterna blivit så aktiva. Det var en effekt som Region Skåne hoppats på och som nu tycks ha infriats.

Tjänstemännens redovisning avslutades med: ”Det första året med en ny styr- och ersättningsmodell får uppfattas ha gett ett stort antal önskade effekter och endast ett mindre antal oönskade bieffekter ...”

Hälsovalet har enligt vår uppfattning kommit för att stanna och nu hoppas vi bara att ännu fler specialistläkare skall inse Hälsovalets fördelar och våga ta steget från sjukhusen till vårdenheterna. För 2010 skjuter vi till mer pengar för att förstärka tillgängligheten.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons