Håller Trelleborgs kommun på att förvandlas till ett banankungarike?

Den 15 februari har TA skrivit om att kommunfullmäktiges ordförande varit upprörd över hur kommunen agerat i personalfrågorna vid den nya kundtjänsten.
Debatt • Publicerad 21 februari 2014

Denna upprördhet är förståelig och låter mig undra; vad är det som pågår bakom kulisserna i rådhuset. Vem har makten i kommunen? Vem bestämmer över hur fattade beslut i kommunfullmäktige verkställs?

Har den politiska ledningen abdikerat genom att enbart ägna sig åt symboliska handlingar, och därmed delegerat allt ansvar till höga tjänstmän i kommunen? Byråkrater som utövar makt och tillåter sig att omformulera fattade demokratiska beslut så det passar deras egna syften och premisser? Håller Trelleborgs kommun på att bli ett byråkratiskt välde? Kommunfullmäktiges ordförande som är vald och bemyndigad att övervaka den demokratiska processen, får inte ens gehör för sina synpunkter. Håller Trelleborgs kommun på att förvandlas till ett banankungarike? Kritiken kring denna fråga är så pass allvarlig så det borde tillsättas en lokal demokratisk och politisk kommission som skulle kunna utreda om grundprinciperna till demokrati i kommunen håller på att urholkas. En opposition som är värd namnet borde också kräva detsamma eller ryta till och inte passivt acceptera att byråkrater omformulerar de fattade politiska besluten. Därmed värna om att medborgarna och att enskilda medarbetar inte drabbas som i Fallet Karin.

Nilla Olsson
Ben Benrabah (SÖS)
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.