Annons

Hållbarheten framåt men jämställdheten bakåt

Henrik Silfverstolpe (L) efterfrågar i sin debattartikel (10/7) resultat från den gångna mandatperioden. Vad gäller hållbarhetsfrågorna, som Miljöpartiet har ett extra ansvar för, visar Aktuell Hållbarhets miljöranking att kommunen är på stadig uppgång.
Publicerad 24 juli 2018
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Om inte vissa partier röstat igenom en sänkning av målet för andel ekologisk mat i kommunen hade Trelleborg varit ännu bättre på hållbarhet, anser Emil Samnegård (MP).
Om inte vissa partier röstat igenom en sänkning av målet för andel ekologisk mat i kommunen hade Trelleborg varit ännu bättre på hållbarhet, anser Emil Samnegård (MP).Foto: Janerik Henriksson/TT

Varje år under mandatperioden har Trelleborg stigit i placering och nu år 2018 har vi det bästa resultatet sen mätningen börjat, plats 26 av Sveriges 290 kommuner. Det är bra. Det kunde dock ha varit ännu bättre om det inte varit för att Liberalerna tillsammans med M, SD och de uteslutna SöS:arna röstade igenom en kraftig sänkning av målet för andel ekologisk mat i våra skolor och förskolor.

Ekologisk mat är en av rankingens nyckeltal och en mycket viktig sådan för att gynna den biologiska mångfalden. Forskningsrapporter visar att insektslivet håller på att kollapsa. En omfattande forskningsrapport visar att nära 80 procent av alla flygande insekterna tros ha försvunnit från centrala Europa de senaste 30 åren. Insekter som har en avgörande roll för maten vi äter. Det är en katastrof. Att nu minska andelen ekologisk mat och ytterligare försvåra för insektslivet är enligt Miljöpartiet en oansvarig politik från liberaler, moderater och sverigedemokrater.

Annons

Jämställdhet är en annan viktig fråga för Miljöpartiet. 2017 anslöt sig Trelleborg till nätverket Ett jämställt Skåne. I och med det ska vi bidra till att förverkliga Skånes jämställdhetsstrategi där en viktig punkt är att uppnå jämställd representation i politiskt tillsatta styrelser och ledningar. Det är viktigt, inte minst i vår kommun.

I Trelleborgs mest centrala politiska organ, kommunstyrelsens arbetsutskott, sitter det idag fem män och noll kvinnor. Detta gynnar inte Trelleborg. Därför försökte vi i Miljöpartiet förra året göra ett fyllnadsval i kommunstyrelsen för att på så sätt kunna få in en kvinna på vår stol i arbetsutskottet. Men detta stoppade Silfverstolpe genom att överklaga beslutet. Under valgruppens möte kom motiveringen "när andras partiers käglor faller är det inte dåligt för oss, Liberalerna vinner inget på detta". En anmärkningsvärd syn på demokrati.

Förvaltningsrätten gav Miljöpartiet rätt till ett fyllnadsval, men Silfverstolpe har fortsatt lyckats blockera beslutet genom ytterligare överklaganden. Så på grund av Liberalerna är det fortfarande 100 procent män och 0 procent kvinnor i kommunens maktcenter. Om man blickar mot nästa mandatperiod ser det tyvärr lika dåligt ut om inte värre.

Av de tretton första namnen på listan till kommunfullmäktige har Moderaterna bara två kvinnor. Sverigedemokraterna och Söderslättspartiet bara en. Om Silfverstolpe får rätt i sin gissning kring hur mandaten fördelas (från TA den 17/7) kommer endast 13 av 51 stolar i fullmäktige innehas av kvinnor. Det skulle placera Trelleborg långt efter dagens sämst jämställda kommun i Skåne, Sjöbo.

Silfverstolpe efterfrågar också i sin debattartikel en valrörelse som präglas av saklig debatt, tydliga svar och ansvarsfulla löften. Det är bra. Vi ser framemot att inom kort presentera vårt valmanifest där vi konkret visar hur Trelleborg kan bli en grönare, attraktivare och mer hållbar kommun.

Liberalernas viktigaste vallöfte enligt SVT:s valkompass är att införa ett besparingskrav på 1 procent per år i kommunen. Under nästa mandatperiod vill alltså Liberalerna osthyvla bort 4 procent av skolans resurser, av medlen till kulturen, av pengarna till socialförvaltningen, utan att själv peka ut vad det är som ska skäras bort.

Här efterfrågar vi tydligare svar och ett politiskt ansvar. Var i verksamheten ska de cirka 32 miljonerna tas bort i socialförvaltningen under nästa mandatperiod Liberalerna? Var försvinner 40 miljoner från bildningsförvaltningen?

Emil Samnegård (MP)

Ordförande för utskottet för hållbar utveckling

Annons
Annons
Annons
Annons