Annons

Håll reda på siffrorna, Bingsgård!

I två artiklar i Trelleborg Allehanda har det beskrivits hur det saknas pengar till skolan och hur detta speciellt påverkar barn med behov av särskilt stöd.
Debatt • Publicerad 8 april 2014

Det saknas 36 miljoner för att barnen ska få det stöd de har rätt till enligt lagstiftningen. Enligt en utredning som bildningsförvaltningen gjort så satsar Trelleborgs kommun dessutom mindre pengar på grundskolan än de flesta andra kommuner. Hade man satsat lika mycket som genomsnittskommunen skulle därutöver haft 17,5 miljoner kronor i den normala potten att fördela inom hela grundskolan.

Kommunalrådet Ulf Bingsgård säger i en av artiklarna att ”Än har ingen lyckats påvisa att mycket pengar in ger höga resultat. Många av de bästa skolkommunerna betalar oftast mindre pengar till skolan än vad Trelleborg gör.” Men se där bet han sig själv i svansen!

Annons

Enligt Lärarförbundets årliga rankning Bästa skolkommun var Piteå, Vellinge, Luleå och Staffanstorp de fyra kommunen som presterade bäst 2013 baserat på ett antal olika kriterier som till exempel resurser, lärartäthet och utbildade lärare. Trelleborg kom på plats 108 av 290 kommuner.

Kostnaderna för en grundskoleelev har tagits fram av Skolverket. Enligt statistik för 2012 satsade Piteå 94 400 kronor, Vellinge 88 900 kronor, Luleå 89 800 kronor och Staffanstorp 91 300 kronor per grundskoleelev och år. Trelleborg satsade 86 400 kronor och genomsnittet i Skåne var 88 600 kronor. Dessa siffror motsäger klart och tydligt Bingsgård uttalande att de bästa skolkommunerna betalar mindre pengar till skolan än Trelleborg. Om han tror att ökade resurser till skolan inte har någon större betydelse är han ute och cyklar.

På senaste nämndmötet fick Socialdemokraterna igenom att bildningsförvaltningen ska ta fram ett förslag på åtgärder för barn i behov av stöd som skall presenteras redan i april. Nu gäller det! Om kommunen inte avsätter tillräckligt med pengar för skolan är det den framtida generation som blir lidande. Alla ska kunna leva ett bättre liv, känna frihet och framtidstro.

Sven Lindkvist (S)

ledamot av kommunfullmäktige

Nilla Olsson
Skånemedia
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons