Annons

Grön politik för folkhälsa

Debatt • Publicerad 1 november 2005

Här i landet har vi en av världens bästa botande och lindrande sjukvård. Samtidigt som jag är stolt över den vård som bedrivs i landet är dess arbetssätt också en av orsakerna till den ohälsa vi har. Vården har tyvärr fortfarande likhet med resten av samhället en organisation som hellre släcker bränder än tillser att brand inte uppstår. Jag anklagar på intet sätt personalen inom vården utan ansvaret har legat och ligger på politiken att så inte blivit gjort.

Nu är dock att en omsvängning är på väg. Det förebyggande arbetet är på väg att prioriteras politiskt, framförallt i de landsting där miljöpartiet har ett inflytande. I Skåne kommer under 2006 en del av de pengar som vården lever på endast utfalla om de bedriver ett hälsofrämjande arbete. Detta gör att vården på sikt kommer att förändra sitt arbetssätt till att i större grad främja hälsa i sitt arbete. Vi vet också att detta sätt att arbete ger samhället mindre kostnader. Redan i dag uppskattas fetman och övervikten i Skåne kosta 1,3 miljarder. Då har vi ännu inte sett konsekvensen av att så många unga i dag är överviktiga.

Annons

Skånsk Livskrafts samarbete med de 33 skånska kommunerna är det bästa sättet att arbeta med skåningarnas hälsa. Vi inom majoriteten har förstått att det behövs samverkan med kommunerna för att nå längre med att stärka skåningarnas hälsa.

Det är viktigt att man vågar inse att hälsoproblemen är störst i de områden där utbildningen är låg och utanförskapet stort. Visst skall folkhälsoarbetet bedrivas på bred front, men det är viktigt at våga säga att utanförskapet och samhällets ökande klyftor bidrar till en sämre hälsa hos många och därmed skall prioriteras.

Starten på Skånsk Livskraft har varit lång, men rullar nu på och det är viktigt att vi börjar fundera på hur nästa steg ska se ut, helst då med ett större samarbete med exempelvis länsarbetsnämnd, försäkringskassan, länsstyrelse, fack och näringsliv.

En större samverkan skulle leda bort från den ökande trend av psykisk ohälsa och socialbidragstagande hos unga och i stället kunna skapa bättre förutsättningar för hälsa och arbete. För att detta skall bli verklighet krävs mer av grön politik, solidaritet och en fortsättning på den nuvarande majoriteten i Regionen.

I likhet de sociala förhållanden kan bidra till ohälsa vet vi miljöpartister att en god miljö är grundläggande för hälsan. Vi vet nu också att miljöarbete kan skapa jobb och minska arbetslösheten och öka den enskildes självständighet.

I en rapport från Stockholm blir bilden av miljöns betydelse för hälsan skrämmande och uppenbar. I rapporten uppskattar man att 280000 Stockholmare lever ett år kortare på grund av biltrafikens utsläpp av partiklar. Nu införs biltullar och en stor satsning på kollektivtrafiken görs. Man kan utan säga darra säga att det faktiskt är livsnödvändig satsning.

I Regionen satsat på hålla nere taxorna för kollektivtrafik och ökat barnbiljetten till 19 år. Detta är en satsning som retat borgarna men vi vet att det behövs mer än munväder för att miljön och därmed skåningarnas hälsa skall bli bättre. Det visar sig som sagt att vår hälsa allt mer är beroende av olika delar samt att vi människor inte kan styckas upp i delar. Av detta bör vi alla lära oss något.

Anders Åkesson (mp),

@05 Funktion olåst inget indrag:Regionfullmäktigeledamot

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons