Annons

Gör som Finland – lär av Sverige!

Sedan länge har vi diskuterat varför den svenska skolan inte är lika bra som den finska. Svaret är fullständigt självklart. Vi är inte lika bra som Finland eftersom vi inte gör som Finland!
Debatt • Publicerad 12 april 2013

Lösningen är mycket enkel! Gör som Finland! Skyll inte på dåliga svenska lärare när problemet rent faktiskt handlar om svaga politiker som inte vill lära sig av omgivande länder!

Gör som Finland! Hur gör Finland? Enkelt. Man kopierade det system Sverige hade innan kommunaliseringen ...

Annons

Är det för pinsamt att lära av de som lärde av oss? Sverige satsar på friskolor. Sedan mitten av 1990-talet har antalet fristående grundskolor ökat från drygt 200 till över 750 stycken. Antalet fristående gymnasieskolor har gått från 70 till nästan 500 stycken.

Finska friskolor? Enligt finska ambassaden i Stockholm finns det cirka 70 friskolor i Finland (2006). Enligt Privatskolornas Förbund handlar det om 85 friskolor i dag (2012). Alla är specialskolor. Det handlar om skolor med en viss pedagogisk inriktning, skolor för samer och andra minoriteter etcetera.

Som i de flesta civiliserade länder är det naturligtvis förbjudet att driva dessa skolor i vinstsyfte. Politikerna kvider: ”Varför är vi sämre än Finland?” Men, man drar inte några slutsatser! Man säger bara: ”Det är lärarnas fel!” Pinsamt! Det är ju ert fel!

Martin Falkenby
Claes Henriksson, Trelleborgs Skolparti
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons