Annons

Gör sig skyldig till ministerstyre

”Trelleborg lägger minst pengar på bibliotek” läser man i Trelleborgs Alle­handa lördagen den 26 september. Detta konstaterande leder också tankar till de dystra besparingar som är att vänta.
Debatt • Publicerad 5 oktober 2009

Alliansen och SPI har tydligen inte haft förståelse för situationen och drar sig inte för att ösa på med verksamheter som det inte finns pengar till. SPI som har ordförandeskapet i kulturnämnden känner väl till bibliotekets prekära ekonomi, men drar sig ändå inte för att ösa på med förslag till nya projekt som tydligen hör till ordförandens hjärtefråga.

Ett förslag är att inrätta en musikalakademi i sommartider. Rolf Persson som är ordförande i kulturnämnden, förbiser sin roll som politiker. Han lever tydligen efter mottot att politisk makt är att bestämma utan hänsyn till rådande ekonomiska omständigheter. Han kanske också tillhör den skara politiker som har lätt att förväxla arenorna.

Annons

Den första arenan är den beslutande som är nämnden och den andra är den operativa som verkställer besluten. Lägger man sig i verksamheten som Rolf Persson (SPI) gör, så har man gjort sig skyldig till ministerstyre. Denna typ av agerande kan betraktas som att omnipotenta politiker saknar kunskap i kommunalförvaltningsstyre i samband med sin maktutövning.

Dessa företeelser verkar vara mer förekommande än sällsynta i Trelleborgs kommun. Kan detta bero på att alliansordförandena i nämnder och styrelser saknar en gedigen politisk-teknisk kunskap som visar på var gränserna går mellan den beslutande och den verkställande. Därför kan man anta att det inte sällan görs politiska övertramp

Ben Benrabah (S)

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons