Annons

Gör om normen för lönebildningen

Nya siffror som fackförbundet Vision har analyserat visar på ett linjärt samband mellan lönen i ett yrke och könsfördelningen i yrket.
Debatt • Publicerad 6 december 2012

Det innebär att ju större andelen kvinnor är, desto lägre är lönen. Å andra sidan – ju större andelen män är, desto högre är lönen.

Vision har kartlagt ny lönestatistik från Statistiska Centralbyrån, SCB, för 43 olika yrkesgrupper.

Annons

Siffrorna visar också att de yrken som har den lägsta lönen, det vill säga de kvinnodominerade, har den mest sammanpressade lönebilden. Där lönen är lägst, är det alltså sämst möjlighet till löneutveckling under en yrkeskarriär. Och det drabbar både kvinnor och män.

Några exempel:

Bland tandhygienister, tandsköterskor och sjukgymnaster är fler än åtta av tio medarbetare kvinnor. Lönerna ligger mellan 22 900 kronor och 33 000 kronor i månaden, en lönespridning på 44 procent.

Bland socionomer och psykologer är fler än åtta av tio medarbetare kvinnor. Lönerna ligger mellan 24 000 kronor och 35 100 kronor i månaden, en lönespridning på 46 procent.

Bland datatekniker och dataoperatörer är åtta av tio medarbetare män. Lönerna ligger mellan 22 000 kronor och 44 000 kronor i månaden, en lönespridning på 102 procent.

För Vision är det tydligt att det är värderingar som ligger till grund för dessa löneskillnader. Värderingarna innebär att traditionellt kvinnliga yrken anses mindre betydelsefulla än traditionellt manliga.

Allra tydligast är det inom välfärdssektorn, där många av Visions medlemmar jobbar. Socialsekreterare, arkivarier, bibliotekarier och redovisningsekonomer är några av dem som trots lång utbildning – och oavsett kön – drabbas.

För att lösa problemet krävs därför ändrade värderingar. Det krävs också att den rådande normen för lönebildning görs om.

Den nuvarande normen är att den konkurrensutsatta industrin ska sätta märket för löneutvecklingen. Normen har inneburit reallöneökningar på arbetsmarknaden i stort sett varje år sedan den tillkom 1997. Men, eftersom den sektor som sätter märket är mansdominerad, kommer inte den kvinnodominerade sektorn ikapp.

Vision tycker därför att istället för att bara ta hänsyn till de samhällsekonomiska förutsättningarna, måste normen också ta hänsyn till de samhälleliga värden som arbetet innebär.

Annons

En väl fungerande välfärd är grunden i ett samhälle. För vad händer utan en god äldreomsorg, en bra skola och en sjukvård av hög kvalitet?

Kenneth Johansson

ordförande avd 007 Vision

Kyllike Engström

vice ordförande avd 007 Vision

Annika Strandhäll

förbundsordförande Vision

INTERNAL INTERNAL
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons