Annons

Gör kommunen mer attraktiv

Enligt alla undersökningar är det barnomsorg, fritid och kultur som en familj tittar på när man väljer en ny bostadsort. Därför borde Trelleborgs kommun satsa mer på resurser på till exempel på kultur och fritid för att öka kommunens attraktivitet. Det skriver Mats Svensson (KD), fritidsnämndens ordförande.
Debatt • Publicerad 27 april 2010

När vi pratar budget så är det ju så att vi har de lagstadgade områdena skola och vård som vi alltid måste ta hänsyn till och man kan väl säga att den offentliga sektorn slukar det mesta i budget väg.

Jag skulle dock vilja lyfta fram de nämnder som alltid kommer i skymundan med sina få procent av budgeten nämligen fritid och kultur. Vi vill ju ha en attraktiv kommun som gör att fler flyttar hit och bosätter sig. Detta skapar i sin tur en större skattekraft.

Annons

Vad är det då som gör en kommun attraktiv? Jo enligt alla undersökningar så är det barnomsorg, fritid och kultur som en familj tittar på när man väljer en ny bostadsort. Detta är veten­skapligt bevisat som det heter.

Detta till trots så är det just dessa områden som ofta får stå tillbaka. När det gäller barnomsorgen har vi nu sett att grupperna börjar bli mindre och en del nya förskolor är på gång och detta är bra. När det gäller kulturen däremot har ju biblioteken stora problem och hålen gapar tomma på hyllorna.

Personalen på vårt nya och fantastiska museum är oroliga för att man inte ska ha råd med tilltänkta utställningar etc. Att dessa kulturinslag fungerar ser jag som mycket viktigt. Jag skulle också vilja se ett större musikutbud i stan.

Varje lördag förmiddag borde det kunna vara musik­underhållning i parken. Det behöver inte vara stora artister utan det kan vara lokala förmågor inom olika genrer och det kan vara tävlingar etc.

Trelleborgaren ska inte behöva vänta tills det är jubileum för att stan ska blomma upp. Det har hänt mycket positivt som vi ska vara glada för men jag tror vi kan göra kommunen ännu attraktivare. Ett livfullare kulturinslag om det bara satsas lite på den sektorn.

Samma sak med idrotten. Vi har fått fina tennisbanor, föreningarnas hus, omklädnadsbyggnader, läktare och uppfräschade lokaler men vi måste ta steget fullt ut. Vi behöver en arena för fotbollen och vi behöver konstgräs på flera ställen och det är därför vi driver förslaget med fotbollscentra som vi tror mycket på.

Det skulle bli ett lyft för många föreningar och skapa bra villkor för våra pojkar och flickor. Vågar vi satsa på dessa områden framöver kommer vi bli en mycket intressant kommun att flytta till.

Damma av vår gamla slogan ”Lite mer Trelleborg!” och sätt kraft bakom orden och vi får en bra kommun ännu bättre och attraktiv. Med hopp om positiva budget­dialoger för dessa områden.

Mats Svensson (KD)

ordförande fritidsnämnden

kommunfullmäktigeledamot

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons