Annons

God vård är viktig

I dag tas det första spadtaget på det rättspsykiatriska centrum (RPC) som 2016 ska stå klart i Trelleborg.
Debatt • Publicerad 1 april 2014
I dag tas första spadtaget på platsen där rättspsykiatriskt centrum ska byggas. Bilden är från samrådsmötet 2012. Arkiv: Tomas Nyberg
I dag tas första spadtaget på platsen där rättspsykiatriskt centrum ska byggas. Bilden är från samrådsmötet 2012. Arkiv: Tomas NybergFoto: 
I dag tas första spadtaget på platsen där rättspsykiatriskt centrum ska byggas. Arkiv: Tomas Nyberg
I dag tas första spadtaget på platsen där rättspsykiatriskt centrum ska byggas. Arkiv: Tomas NybergFoto: 

RPC kommer att vara ett nav för rättspsykiatrin, som är ett verksamhetsområde inom psykiatrin i Region Skåne, samt en utveckling för Trelleborgs kommun med upp till 140 arbetstillfällen. investerar 450 miljoner kronor i vad som ska bli en anläggning med 51 högspecialiserade, rättspsykiatriska vårdplatser men även ett centrum för forskning och utbildning.

Psykiatrin i Region Skåne har under de senaste åren utvecklats mot en modern organisation som erbjuder skåningarna effektiva behandlingsmetoder och god tillgänglighet. Ett ytterligare steg i moderniseringen av psykiatrin i Region Skåne tar den styrande femklövern tillsammans med Trelleborgs kommun, då Femklövern i Skåne nu satsar på utveckling av ett rättspsykiatriskt center i Trelleborg för initialvård, utbildningsverksamhet och forskning.

Annons

Rättspsykiatrisk vård ges till patienter som dömts för brott begångna under påverkan av allvarlig psykisk störning. Region Skåne har ansvar för att vårda de patienter från Skåne som döms till rättspsykiatrisk vård. De allra svårast sjuka patienterna kommer liksom tidigare att vårdas på regionkliniken i Växjö. Övriga patienter kommer att få sin rättspsykiatriska vård i Region Skåne. Den rättspsykiatriska vården inom regioner och landsting har samma krav på innehåll och kvalitet som den övriga hälso- och sjukvården och skall även arbeta för att förebygga återfall i brott.

RPC är byggt som ett så kallat passivhus. Det innebär att byggnaden kommer vara mycket energieffektiv. Energianvändningen beräknas bli cirka tre procent jämfört med ett vanligt hus. Säkerhet är prioriterad och byggnadens struktur garanterar en god överblick över området. Samtidigt är byggnadens främsta uppgift är att vårda och stimulera återhämtning och gemenskap. Rymd, ljus och natur utgör grunden till en läkande vårdmiljö men också en god arbetsmiljö för personalen.

En god rättspsykiatrisk vård är viktigt. De patienter som döms till rättspsykiatrisk vård har ofta långa vårdtider och vistas inom rättspsykiatrin mot sin vilja. Därför är en högklassig vårdkvalitet och en god boendemiljö av yttersta vikt. Ett rättspsykiatriskt centrum i Trelleborg kommer att kunna hantera och behandla komplexa sjukdomsbilder från flera olika psykiatriska perspektiv. Det ställer stora krav på personal och kompetensförsörjning.

Det regionala centrat för rättspsykiatri har en välbehövlig ambition att bidra till utveckling av framtida psykiatrisk vård. Den forskning som bedrivs i Sverige inom rättspsykiatri idag är huvudsakligen inriktad på utredande verksamhet. En tänkbar inriktning på forskningen, i samråd med Lunds universitet, skulle exempelvis kunna handla om omvårdnad och rehabilitering inom rättspsykiatri. Forskningen skulle söka svar på frågor kring minskning av återfallsbrottslighet, återanpassning i samhället samt studier av vårdprocesser inom psykiatrin.

Det finns goda förutsättningar i Trelleborg, som med sitt positiva mottagande och engagemang för området, kommer att leda oss vidare i utvecklingen av psykiatrin i Region Skåne. Med den här investeringen visar vi tydligt att utvecklingen av både Trelleborg och den rättspsykiatriska vården är högt prioriterat.

Nilla Olsson
Stefan Lamme (M), regionråd och ordförande i vårdproduktionsberedningen, Monika Ekström (MP), regionråd och ordförande i fastighets- och servicenämnden och Ulf Bingsgård (M), kommunstyrelsens ordförande i Trelleborg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons