Annons

Glöm inte bort Djävulsdansen!

Nyligen belyste SVT:s dokumentärserie Djävulsdansen medberoendet.
Debatt • Publicerad 23 oktober 2014
I dag är vi självförsörjande på cannabis i Skåne, det odlas här på plats. Det är den absolut vanligast förekommande drog som ungdomar använder i dag, skriver Petra Grevstad och Lennart Johansson från Föräldraföreningen mot narkotika, Trelleborg.
I dag är vi självförsörjande på cannabis i Skåne, det odlas här på plats. Det är den absolut vanligast förekommande drog som ungdomar använder i dag, skriver Petra Grevstad och Lennart Johansson från Föräldraföreningen mot narkotika, Trelleborg.Foto: Foto: Eric Risberg

Serien sändes under tre veckor, men djävulsdansen fortsätter runt omkring oss, för de allra flesta i det tysta, utan att det syns utåt. Oftast har en medberoende fullt upp med att hålla fasaden utåt trots att det råder totalt kaos inombords.

Den medberoende är lika sjuk som den beroende. Den beroende har sina droger, för den medberoende är det den beroende som är drogen. I serien Djävulsdansen var det mest fokus på alkohol men i dag är det många ungdomar som använder droger och tabletter i stället för sprit.

Annons

I två år har FMN (Föräldrar mot narkotika) funnits i lilla Trelleborg. Det är en småstad, men ur ett drogperspektiv som vilken storstad som helst. Enda sättet att stoppa eller minska användandet av droger är genom information! Information till föräldrar, pedagoger, elever, idrottsklubbar, ja listan kan göras lång.

Vi på FMN pratar med och för alla som vill lyssna. Vi har haft förmånen att få besöka några skolor i kommunen med ett gott resultat. Efter att vi har jobbat med elever och föräldrar på en specifik skola så brukar vi alltid få besök av någon förälder som berättar om sin oro.

Att just ditt barn tar droger innebär oftast att hela världen vänds upp och ner för dig som förälder, för syskon, mor- och farföräldrar, släkt och vänner, ja, det drabbar alla som finns runt det knarkande barnet.

Det är ofta mycket skam och skuld kopplat till att din ungdom missbrukar. Du undrar: Vad är det jag har missat, hur kunde jag ha gjort i stället, varför blev det såhär? Det är nu du blir medberoende och samtidigt en möjliggörare, nu börjar djävulsdansen.

Det är nu vi på FMN vill finnas där och hjälpa till. Det är just nu föräldrarna behöver stärkas och höra att de faktiskt gör rätt saker. Vi kan också hjälpa dem att våga börja göra rätt.

När vi är ute och föreläser i skolklasser får vi ofta höra att cannabis används i medicinskt syfte och därför inte uppfattas som farligt. En sanning med modifikation, när det skrivs ut som läkemedel är den verksamma substansen THC borta och man blir alltså inte hög. Vi tror inte att det finns någon seriös läkare som skriver ut en joint till en cancersjuk patient så att denna kan ligga och puffa på i sängen.

Vi hör också ofta argument som: Det är en naturlig växt, om alla hade berusat sig med cannabis skulle det inte bli så mycket bråk och alla skulle bara älska varandra, alkohol är mycket farligare, cannabis är en lätt drog, i vissa länder är det tillåtet, och så vidare. Ungdomar som är drogliberala läser oftast bara liberala sidor och ser bara det de uppfattar som positivt. Här gäller det för oss att ha starka motargument och vara väldigt pålästa.

I dag är den aktiva substansen THC i cannabis upp till 30 procent. På 1960-talet var den under 1 procent. Verkningarna av ett mångårigt cannabisbruk är baserat på när styrkan var upp till 1 procent, verkningarna av dagens bruk känner vi ännu inte till. Varför är det då starkare i dag? Troligtvis för att öka beroendet, eftersom det blir lättare fastna!

I dag är vi självförsörjande på cannabis i Skåne, det odlas här på plats. Det är den absolut vanligast förekommande drog som ungdomar använder i dag.

Ingen kan längre vara säker på att deras barn inte tar droger. Ungdomarna har delvis bytt ut alkohol mot hasch, marijuana och spice. Droger och tabletter är oftast mycket lätt att få tag i, det är billigare än sprit och ger oftast ingen direkt baksmälla – men den kommer längre fram!

Annons

Under den tid som FMN funnits i Trelleborg känns det som om allt fler och allt yngre drabbas av drogen här i vår lilla småstad. Det är ingenting som vi någonsin får acceptera, vi måste alla kämpa tillsammans, eniga och beslutsamma mot vår gemensamma och listiga fiende, drogen! Det är inte en lätt kamp, det är stora och mäktiga krafter vi har emot oss. När till och med världen största ledare Obama säger att cannabis inte är farligare än vanlig rökning, då känns det inte så enkelt.

Det är en tuff match vi står inför. Vi skall möta en oberäknelig motståndare, men vi har ett plus: vi får vara hur många som helst i laget, och vårt lag vill inte bjuda upp till någon djävulsdans!

Nilla Olsson
PETRA GREVSTAD OCH LENNART JOHANSSON, Föräldraföreningen mot narkotika, Trelleborg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons