Ger Trelleborg ökat fokus

Etablering av en rättspsykiatrisk enhet är utvecklande för såväl rättspsykiatrin som Trelleborg. Cirka 150 arbetstillfällen förläggs till kommunen när enheten öppnas. Det skriver politiker från Trelleborgs kommun och Region Skåne.
Debatt • Publicerad 7 april 2011
”Vi upplever att Trelleborgs invånare huvudsakligen ser positivt på etableringen av en rättspsykiatrisk enhet i Trelleborg. En del uttrycker förvisso oro och har frågor.”
”Vi upplever att Trelleborgs invånare huvudsakligen ser positivt på etableringen av en rättspsykiatrisk enhet i Trelleborg. En del uttrycker förvisso oro och har frågor.”Foto: 

Trelleborgs kommun och Region Skåne är överens om att samarbeta kring etableringen av en mod­ern och forskningsintensiv rättspsykiatriskt enhet i Trelleborg. Kommunen och regionen får en högspecialiserad vårdenhet som kommer att ge positiva effekter för den framtida psykiatrin och dessutom ett utvecklat samarbete med den befintliga vården i Trelleborg.

Vi upplever att Trelleborgs invånare huvudsakligen ser positivt på etableringen av en rättspsykiatrisk enhet i Trelleborg. En del uttrycker förvisso oro och har frågor. Rättspsykiatriska vårdenheter är en relativt ovanlig verksamhet så det är logiskt att ifrågasätta och att vilja veta mer. Rättspsykiatrisk vård bedrivs emellertid idag i flera tätbefolkade orter i Sverige och Skåne och det fungerar utmärkt.

Region Skåne kommer i samarbete med kommunen att bland annat ta fram en utställning om rättspsykiatri, om den planerade byggnationen samt ordna föreläsningar om psykiatrisk vård.

Rättspsykiatrisk vård kan ges till patienter som dömts för brott begångna under påverkan av allvarlig psykisk störning. Hälso- och sjukvårdslagen reglerar regionens skyldighet att erbjuda hälso- och sjukvård. Denna skyldighet omfattar även den rättspsykiatriska vården.

Vid enheten i Trelleborg kommer den initiala delen av den rättspsykiatriska vårdprocessen att bedrivas med samma höga krav på innehåll och kvalitet som övrig hälso- och sjukvård.

En uttalad ambition finns att etablera en forsknings- och utvecklings­enhet i Trelleborg för att bidra till utvecklingen av den framtida psykiatriska vården. En sådan enhet kommer att ha breda kontakter med universitet och högskolor men även vårdgrannar som Kriminalvården, primärvården och kommunerna. Aktuella frågeställningar är till exempel återfallsprevention, psykiatrisk rehabilitering samt studier kring evidensen för olika behandlingar.

Etablering av denna rättspsykiatriska enhet är utvecklande för såväl rättspsykiatrin som Trelleborg. Cirka 150 arbetstillfällen förläggs till kommunen när enheten öppnas. Psykiatrin står inför en stor personalomsättning de närmaste tio åren. För att möta behovet av personal kommer kommunen och Region Skåne att samarbeta för att skapa nya utbildningar med inriktning psykiatri inom Campus Trelleborg för att kunna rekrytera nya medarbetare.

Enheten kommer också att vara en intressant arbetsplats för redan utbildad vårdpersonal som idag arbetspendlar till andra orter. När verksamheten är i drift behövs även kringtjänster i form av transporter, kollektivtrafik, underhåll och annan service. Under byggtiden, som beräknas till två år, finns också behov av kringtjänster.

Den högspecialiserad sjukvård och forskning som kommer att bedrivas vid Trelleborgsenheten kommer att ge Trelleborg ökat fokus. Det i sin tur leder till ett intresse för studiebesök och konferenser som kan bidra till ökade möjligheter för besöksnäringen i kommunen.

För Trelleborgs kommun

Ulf Bingsgård (M)

kommunstyrelsens ordförande

Tina Järvenpää (FP)

kommunstyrelsens vice ordförande

Catherine Persson (S)

oppositionsråd

För Region Skåne

Chatarina Blixen Finnecke (M)

regionråd

ordförande i vårdproduktionsberedningen

Ingrid Lennerwald (S)

förste vice ordförande i vårdproduktionsberedningen

Yngve Petersson (MP)

andre vice ordförande i vårdproduktionsberedningen

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.